Facts om stabilisatorstangen – og udskiftning af denne

Bilreparation

En stabilisatorstang er for mange en ukendt del af bilen, men som alligevel er ganske vigtig. Formålet med denne er nemlig at reducere bilens hældning, når man tager et sving – den stabiliserer altså bilen. Af samme årsag kalder man den blandt andet også for en krængningsstabilisator.

Som udgangspunkt kan en stabilisatorstang sagtens håndtere 100.000 kilometers kørsel eller mere. Når det så er sagt, så kan underlaget og kørselstypen have en stor indflydelse på, hvor lang levetid stangen har.

Hvornår skal en stabilisatorstang udskiftes?

Stabilisatorstangen sidder monteret på bilens støddæmpere og karrosseriet, og er således ikke en del af bilen, man bare lige kommer til, hvis ikke man har mulighed for at løfte den lidt op i højden.

Hvis du kører forsigtigt og har en nyere bil, burde det ikke være en udfordring for stabilisatorstangen at holde i mange år – potentielt set hele bilens levetid. Men hvis nu du ynder at køre hurtigt og gerne kaster bilen rundt på en snoet landevej, må du forvente, at stabilisatorstangen skal udskiftes tidligere end normalt.

Hvis du oplever, at bilen begynder at sig høje lyde, når du eksempelvis kører over et bump eller tager et hurtigt sving, så er det sandsynligvis tid til at skifte din stabilisatorstang. Det er ikke kritisk, men vi anbefaler, at du tager kontakt til din mekaniker ved lejlighed eller selv skifter stangen ud inden alt for længe.

Tip: Den holdbare stabiliseringsstang Mayle kan monteres på forakslen og vil meget vel kunne passe til din bil. Stangen måler 29,8 cm. i længden. Forhandleren oplyser, at stangen passer til en lang række modeller fra:

Køb et justerbart stabilisatorstangsæt til din sænkede bil

Overvejer du at få din bil sænket, eller har du allerede en, der er? Så er det en rigtig god idé, at de originale stabilisatorstænger udskiftes med et justerbart stabilisatorstangsæt. Det skyldes simpelthen, at bilens opsætning ændres, når man sænker den, og den originale stabilisatorstang fungerer derfor ikke nødvendigvis fantastisk efter sænkningen.

Det problem kommer man udenom med et justerbart stabilisatorstangsæt, der i sagens natur kan justeres, så det passer til den specifikke opsætning af bilen, når den er blevet sænket. Dermed opnår du den bedste køredynamik – hvilket absolut er værd at tage med.

Exit mobile version