BMW har netop introduceret den nye og store X7’er, en ny generation af X5, og det er heller ikke længe siden at X3 fik en opdatering. Lige om lidt bliver det den helt lille BMW X1, der får et facelift, men vi har testet den “udgående” variant – som du måske inden længe kan få tilbud på.
Testbilen er en BMW X1 sDrive 20i Advantage Model xLine. Det er en lang smøre, men kort sagt betyder det, at der ligger en 4-cylindret benzinmotor med 192 hestekræfter og et moment på 280 Nm under motorhjelmen. Motorkraften bliver sendt ned i asfalten gennem et 7-trins Steptronic automatgearkasse, som naturligvis har dobbeltkobling.
BMW X1 fås fra 394.801 kroner, mens BMW X1 sDrive 20i Advantage koster 455.197 kroner. Skal du ud og køre i en bil, der er nøjagtig ens med den testbil, som du ser på billederne, må du slippe 561.711 kroner.
De ekstra 106.000, som testbilen koster, stammer fra den liste af ekstraudstyr, som blandt andet rummer Model xLine opgradering til 40.572 kroner, Driving Assistant-pakke til 16.601 kroner, ratvarme til 3.711 kroner, elektriske sidespejle til 9.570 kroner, direkte trafikinformation i tre år til 3.125 kroner, Apple CarPlay i tre år til 5.859 kroner, samt navigationssystem til 24.413 kroner.
Det giver naturligvis lidt ekstra designelementer, lidt ekstra komfort, og så videre, men vi ville nok vælge at droppe navigationssystemet og nøjes med Apple CarPlay, og spare de 24.413 kroner. Der er ikke megen grund til at have begge dele.
Du kan nørde lidt mere med indholdet af de forskellige pakker, samt udstyrspriser, motor, og meget mere for testbilen lige her. Er du mere interesseret i hele prislisten for BMW X1, så finder du den lige her.

Hvordan kører BMW X1 sDrive 20i?
Ydeevne
Lad dig ikke, som mig, snyde af, at bilen er udstyret med et M-rat. Det er nemlig ikke ens betydende med, at der er en M-motor under motorhjelmen. Hvad der derimod er, er en 4-cylindret 2,0-liters benzinmotor med 192 hestekræfter, som alligevel er relativ kvik i optrækket.
Det vil sige, at til hverdag får du absolut ingen problemer med at kommer først over lyskrydset, nå 130 km/t på motorvejsrampen, og lave overhalinger – hvis det er det du har lyst til.
Det er altså en rigtig fin motor, som, kombineret med bilens firehjulstræk, gør det muligt at trække 1.800 kilo på anhængertrækket.
Og det er da også det praktiske liv, som bilen er designet til. Derfor, kommer du nok heller ikke til at vinde mange drag races med en BMW X1 sDrive 20i, på trods af de mange hestekræfter. Den officielle 0-100 km/t tid er nemlig 7,6 sekunder under optimale forhold.

Kørsel og komfort
Da vi hentede BMW’en, havde vi netop afleveret Mercedes-Benz B 180, fem kilometer længere nede af vejen. Og når det kommer til kørselsoplevelse, er forskellen som nat og dag. Mens Mercedes-Benz’en er afslappende og mere løs at køre, så er BMW en lidt sportsligere indstillet bil. Her skal der lægges lidt flere kræfter i rattet, når du drejer, speederen er mere responsiv, og det samme er bremsen og gearkassen.
Det hele kan naturligvis indstilles, så det passer lidt bedre til ens præferencer, men som udgangspunkt er der mere sport over den oplevelse, som man får i BMW X1 sDrive 20i.
Komfortmæssigt er der også gået lidt sport i den. Den lidt stivere undervogn og affjedring gør, at man mærker mere til utilgivende bump og ujævnheder i vejen, end man gjorde i, for eksempel, før nævnte Mercedes. Når det så er sagt, så er det en rigtig behagelig bil at køre i, og man hører heller ikke meget til hverken vind- eller vejstøj.
Og modsat flere af de biler vi har testet på det seneste, så er BMW X1 sDrive 20i ganske resistent over for sidevind. Det vil sige, at kører du på åbne veje, med kraftige vinde, så påvirker det ikke BMW X1 nær så meget, som i mange andre biler, som for eksempel Suzuki Vitara.

Brændstofforbrug
BMW X1 sDrive 20i er opgivet til at køre 13,5 km/l. Reelt set kørte vi 12,9 km/l med en god blanding af motorvejskørsel og landevejskørsel. En difference på 0,6 km/l, er forventelig, og vi er derfor ganske tilfredse med BMW X1s forbrug under testugen.
Kører du primært landevejskørsel, vil du sandsynligvis opleve, at din BMW X1 sDrive 20i kører længere på literen, mens primær bykørsel vil forårsage et lavere forbrug.

Kabinen i BMW X1 sDrive 20i
Kabinen
Når du sætter dig i BMW X1, så er det med lidt blandede oplevelser. Det var det i hvert fald for os. Kabinen i BMW X1 er nemlig ikke blevet opdateret, til at matche BMWs nye interiørdesign, som vi har set i den nye BMW 3-serie – og det mærkes.
Hvis man har prøvet nye biler fra Audi, Mercedes-Benz, Volvo, Land Rover, Jaguar og Tesla, så vil man hurtigt føle, at det er at gå et skridt tilbage i tiden, når man ser kabinen i BMW X1. Med blot en lille skærm, som kun kan styres via rattet eller en drejeknap i midterkonsollen, samt delvist analog instrumentering, kan det hurtigt virke lidt sløvt.
Når det så er sagt, så er det ellers udmærket kabine. Materialerne er fine, og måske vigtigst af alt, så sidder man rigtig fint – og kan altså uden problemer kører længere ture i bilen.
Pladsen til bagsædepassagererne er bare i orden. For bilens størrelse har man ganske pænt med benplads, og som 1 meter og 80 centimeter, kan jeg sagtens sidde komfortabelt bag “mig selv”.







Opbevaringsplads
Rundt omkring i kabinen er der udmærket med opbevaringsplads. Der er blandt andet et handskerum i en fornuftig størrelse, et pænt størrelse opbevaringsrum i midterkonsollen, hvor man blandt andet også finder to kopholdere. Og så er der mulighed for at opbevare mindre ting i skjul i midterarmlænet, som kan justeres i højde, vinkel og mere. Endelig, så er der også et åbent opbevaringsrum under midteramlænet til større ting – som for eksempel din madpakke eller spejlreflekskamera, hvis du er bilblogger som os 😉
I dørlommerne af bilen er der okay med plads. Især forsædepassagererne kan nyde godt af plads til både vandflaske og diverse småting, mens det kniber lidt mere med plads til småting i bagdørene.
Derudover, er der også mulighed for opbevaring i nettene på ryggen af forsæderne.






Bagagerum
Bagagerummet i BMW X1 sDrive 20i er også en pæn størrelse. Der er plads til en hel del, og man nyder godt af, at der grundet bilens SUV-design, er højt til loftet.
Det er muligt at justere bagagerumsgulvet, så man kan vælge om man vil have mere plads i selve bagagerummet, eller om man foretrækker, at det er på niveau med kanten af bagagerummet, så det er nemmere at læsse tunge og store ting ind i bilen. Man kan naturligvis bruge rummet under bagagerummet til mindre ting, som man ikke behøver at komme til før man når frem til sin destination, eller til ting, man ikke bruger hver dag, som for eksempel et cykelstativ.
Bagsæderne kan naturligvis lægges ned til et helt fladt gulv, hvilket gør det væsentligt nemmere at skubbe ting helt op foran i bilen. Og modsat den mest almindelige løsning med 60/40 split af bagsæderne, så havde testbilen her 40/20/40 split, hvilket betyder, at man kan lægge midtersædet ned, og samtidig have to personer på bagsædet.













Infotainmentsystem
BMW X1 sDrive 20is infotainmentsystem er, som nævnt, ikke blevet opdateret til det nyeste fra BMW, som vi har set i den nye 3-serie. Der er altså ingen store skærme her, men blot en lille X-tommers skærm, som styres med en drejeknap eller delvist via rattet.
Det kan hurtigt komme til at virke lidt gammeldags, men i virkeligheden, så har man jo stadig alle de funktioner, som man behøver – det bliver bare ikke leveret på en særlig spændende eller moderne måde. Og så må man jo vurderer, om det er vigtigt for en at være med på beatet med den nyeste teknologi.
Hele midterkonsollen, skærmen inkluderet, er drejet mod føreren af bilen, hvilket virkelig giver noget i forhold til hvor nemt, det er at betjene systemet, når man sidder bag rattet. Drejeknappen hjælper da helt klart også til, at man nemmere kan holde øjenen på vejen, i forhold til hvis det havde været en touchskærm.
Så det er virkelig en præferencesag, og du bliver nærmest nødt til at prøve systemet selv, før du for alvor kan beslutte, hvad der er det rigtige for dig.





Sikkerhed i BMW X1 sDrive 20i
Sikkerhedsudstyr
BMW X1 sDrive 20i i udstyrsvarianten Advantage og Model xLine-opgradering er udstyret med en diverse række sikkerhedsudstyr, der blandt andet tæller fartpilot med bremsefunktion, LED-forlygter med kruvelys, parkeringssensor bag, SOS-opkald, regnsensor og alarm.
Derudover, er testbilen også udstyret med City Braking, advarsel ved vognbaneskift, fjernlystassistent, med mere, som en del af Driving Assistant-pakken.




EuroNCAPs sikkerhedstest
BMW X1 blev testet af EuroNCAP tilbage i 2015, hvor den scorede fem ud af fem stjerner. Når biler bliver testet af EuroNCAP, bliver de vurderet på fire hovedpunkter, hvor de bliver tildelt en procentscore.
BMW X1 scorede således i disse fire kategorier:
Beskyttelse af voksne passagerer: 90%
Beskyttelse af børn i bilen: 87%
Beskyttelse af bløde traffikanter: 74%
Brug af assistentsystemer: 77%

Konklusion
Overordnet set er BMW X1 en rigtig fin bil. Den lider af nogle mangler, herunder, at den har en lidt for gammeldags kabine til vore smag. Men hvis ikke, det vægter så højt hos dig, så får du rigtig meget plads og praktisk bil, når du køber BMW X1 sDrive 20i.
Og så er der lige det med prisen. For det er ikke billigt at komme bag rattet i en BMW X1 sDrive 20i. Med en pris på knap 562.000 kroner for testbilen, som den ses på billederne, så skal man være sikker på, at det er BMW X1 man vil have, og ikke en billigere asiatisk, amerikansk, eller måske endda en tysk konkurrent.
Omvendt er BMW X1 en af de, efterhånden få, biler, der må trække 1.800 kilo, hvilket naturligvis gør den attraktiv for alle dem, der har brug for at trække tunge læs på krogen.
Når det så er sagt, så har BMW-ejere netop toppet Autoindex-målingen, for 8 år i streg, som Danmarks gladeste bileejere. Det må jo betyde, at BMW gør et eller andet rigtigt for deres kunder – så det kan du jo også tage med i dine overvejelser.




Du skriver det er den “udgået” model du tester, men billederne viser den faceliftede 2019?
Se f.eks gearstangen
Hej Nicolaj,
Hvis ikke jeg husker forkert, er X1’eren i testen pre-facelift og derfor den udgående model. Den faceliftede X1 2019 er først udkommet her til sommer. Det er dog stadig muligt at få fat i restmodellerne af X1 pre-facelift som den i testen 🙂