Test: BMW X2 sDrive18d M Sport 2020



BMW X2 er underligt nok den mindste bil i BMWs X-serie. Eller så underligt er det måske ikke, for som du måske ved, er de ulige tal rigtige SUV’er i formen (X1, X3, X5 og X7), mens de lige tal (X2, X4 og X6) er mere coupé-agtige. Nåh, det var et sidespor. BMW X2 er en af de mest populære biler i BMWs portefølje, og det er den fordi den passer lige ind i hele crossoversegmentet – faktisk er det den 5. mest solgte BMW-model ud af 17 i de første tre måneder af 2020.

Vi har nævnt det utallige gange før, og nu nævner vi det igen. Crossovere, som er de har kompakte SUV-lignende biler, er utrolig populære. Det gælder ikke bare i Danmark, men i hele verden. Og det er da også derfor, at praktisk talt hver eneste nye bil enten er en crossover, eller også kommer den i en crossover-udgave.

Om man kan forstå det eller ej, så er vi næsten klar til gå i gang med vores BMW X2 anmeldelse, som er baseret på den flotte hvide X2’er på billederne.

Er du ikke meget for at læse? Så se vores videoanmeldelse af BMW X2 lige her 👇

Hvad koster BMW X2?

Men, inden vi kommer for godt i gang med vores BMW X2 test, vil vi først lige tage et kig på, hvad den koster.

Derfor får du nedenstående tabel over BMW X2 priser, som de ser ud i skrivende stund. For opdaterede priser kan du besøge BMWs egen hjemmeside.

ModelPris
X2 sDrive18i Advantage 140 hk440.323 kroner
X2 sDrive18i aut. Advantage 140 hk463.891 kroner
X2 sDrive18i aut. M Sport 140 hk481.010 kroner
X2 sDrive20i aut. Advantage 195 hk491.850 kroner
X2 M35i aut. Advantage 306 hk717.882 kroner
X2 sDrive18d Advantage 150 hk439.422 kroner
X2 sDrive 18d aut. Advantage 150 hk467.594 kroner
X2 sDrive18d aut. M Sport 150 hk481.885 kroner
X2 sDrive20d aut. Advantage 190 hk498.985 kroner
X2 xDrive20d aut. Advantage 190 hk522.309 kroner

Ligegyldig hvilken variant du køber, kan du nyde godt af følgende standardudstyr i din BMW X2:

  • Sportslæderrat
  • 17-tommers alufælge
  • Performance Control
  • SOS-opkald
  • Teleservice (direkte opkobling til vejhjælp, m.m.)
  • ConnectedDrive Services (3 år) inkl. apps (vejrudsigter, mail, internetsøgning, o.lign. fra bilen)
  • Remote Services (opkobling til app på telefon)
  • Bluetooth
  • Aircondition
  • Sædevarme for
  • LED tågelygter
  • LED forlygter med kurvelys
  • Forlygtevasker
  • Dæktryksovervågning

Dertil følger der også metallak, navigation, automatisk bagklap, parkeringssensor bag, automatisk klimaanlæg og fartpilot med, når man køber Advantage-udgaven (hvilket er den billigste variant på tværs af motorer).

Køber man M Sport udgaven, får man oven i standardudstyr og Advantage også:

  • Lyspakke
  • M sportsrat
  • Alcantara i kabinen
  • 19-tommers alufælge
  • Sportssæder for
  • M sportsophæng
  • M sport læderrat
  • M Aerodynamikpakke

Dette gælder dog ikke for M35i, som hører under Advantage udstyrspakken.

Testbilen, som denne anmeldelse er baseret på, er en BMW X2 sDrive18d M Sport. Det vil sige, at den er udstyret med en 2,0-liters dieselmotor, der yder 150 hestekræfter og op til 350 Nm. Udover ovennævnte udstyr, har bilen også fået monteret ekstraudstyr for lige omkring 130.000 kroner:

EkstraudstyrPris
Læderindtræk ”Dakota”27.343 kroner
Sportsautomatgear med gearskift paddles30.321 kroner
Ratvarme3.906 kroner
Spejlpakke4.883 kroner
Komfortadgang7.812 kroner
Bakkamera7.812 kroner
Ekstra tonede ruder bag6.836 kroner
Navigation Plus inkl. BMW Head-up Display29.500 kroner
Driving Assistant Plus12.000 kroner

Det betyder, at testbilen, som du ser på billederne i denne X2 anmeldelse, har kostet 612.298 kroner inklusiv alt udstyr. Hvorvidt det er for dyrt, for billigt eller lige tilpas, vil vi komme ind på i konklusionen af anmeldelsen.

Så lad os da komme i gang med vores BMW X2 anmeldelse inden vi går helt død i udstyr, motorvarianter og kolde kontanter.

Hvordan kører BMW X2?

Ydeevne

Som vi nævnte i afsnittet ovenfor, er bilen, som denne BMW X2 anmeldelse er baseret på, udstyret med en 2,0-liters dieselmotor, der yder op mod 150 hestekræfter og har et moment på op mod 350 Nm. Som du måske ved, så er en dieselmotor ofte noget af en arbejdshest. Den trækker godt – især i de lave omdrejninger, hvor en benzinmotor typisk lige skal op i omdrejninger, før der begynder at ske noget.

Og det har en positiv effekt på, hvordan man oplever ydeevnen. Godt nok er der en anelse turbolag, som betyder, at der lige går lidt, fra man trykker på speederen til, at motoren reagerer. Men når man er kommet op på den anden side af turbolagget, så flytter bilen sig – og det gør den overraskende hurtigt.

Det skyldes måske også det sportsautomatgear, som denne X2’er er udstyret med. Det fungerer overraskende godt, men hvorvidt det virkelig er nødvendigt at bruge penge på i en bil som denne, ja det er jeg ikke helt overbevist om.

Under alle omstændigheder, så er ydeevnen mere end tilstrækkelig for de fleste danskere i den her udgave af en BMW X2 sDrive18d. Man overhaler sagtens både ved høje og lave hastigheder, ligesom at bilen må trække 1.800 kg med bremse, og 750 kg uden bremser.

Kørsel og komfort

Selve køreoplevelsen i BMW X2 er ganske udmærket. Der er ingen tvivl om, at man med den her M-Sport udstyrspakke, samt det øvrige ekstraudstyr, er gået efter at skabe en bil med sportslige køreegenskaber. Og det har man til dels opnået.

Spørgsmålet er blot, om der reelt set er behov for at køre sportsligt i en crossover som denne? De er jo per definition ikke sportslige biler, så hvorfor ikke hælde en anelse mere mod komforten? Det ville jeg i hvert fald foretrække.

Men hvis du er på jagt efter en bil, hvor rattet er stramt, og hvor du både får et SUV-look og en fornuftig køreoplevelse, ja så er BMW X2 faktisk ikke et helt dumt bud. Og mens det næppe er samme oplevelse at køre sDrive18d, som det ville være at køre X2 M35i, så synes jeg faktisk, at denne udgave af X2’eren er et godt kompromis mellem hverdagsbil og en sportslig køreoplevelse.

Mens venderadiussen i BMW X2 ikke er lavet til fikse vendinger i byens smalle gader, så er affjedringen alligevel så behagelig ved lave hastigheder, at det ikke er fuldstændig forfærdeligt at køre over brostensbump i indre Odense. Noget der ellers tidligere har været årsag til bange anelser om rygskader, når vi har kørt biler som eksempelvis Renault Clio RS, hvor man vist havde glemt at montere støddæmpere.

Så selvom konceptet for mig er en anelse uforståeligt, så skal BMW have ros for at lave en velkørende crossover, der virkelig formår at stille en del af den trang som åbenbart mange danskere har til lidt sjov kørsel på vejene – selvom de kører i noget, der halvvejs er en SUV.

Brændstofforbrug

Det gode ved at købe en BMW X2 sDrive18d er, at en dieselmotor bare kører længere på literen end en benzinmotor gør. Pendler man meget vejer den bedre økonomi og den lavere pris på diesel hurtigt op for den lidt dyrere grønne afgift.

Den BMW X2, som vi tester, er opgivet til at køre 18,2 km/l. Når vi lige har kørt Peugeot 208, der angiveligt kunne køre omtrent 25 km/l, så lyder det jo ikke af meget – men, når man tager denne motors ydeevne i betragtning, så er det pludselig pænt.

Og hvor den nye Peugeot ikke kom i nærheden af det opgivne tal, så kan denne BMW X2 sDrive18d prale af at ramme et forbrug på 18,1 km/l efter en uges kørsel i den. Det vil sige, at jeg kun kørte 0,1 km/l kortere end, hvad jeg teoretisk set burde kunne.

Det bliver nærmest ikke bedre – og så alligevel. Hvis du kører praktisk talt udelukkende landevejskørsel, vil du sandsynligvis opleve et forbrug, der faktisk er bedre end det opgivne.

Kabinen i BMW X2

Kabinen i BMW X2 kan desværre ikke helt leve op til det, som den har leveret på køreoplevelses-siden af tingene. Der er simpelthen for meget plastik i forhold til, at startprisen på bilen er mere end 440.000 kroner – og at jeg sidder i en udgave med en listepris på den dyre side af 600.000 kroner.

Jojo, det er plastik i høj kvalitet, men jeg savner virkelig den her lækre finish. Det er desværre en gennemgående oplevelse i BMWs biler, og det er pokkers ærgerligt – for jeg kan gå ud og købe en KIA i samme størrelse, til den halve pris (sådan næsten da), der er mange gange mere lækker at befinde sig i.

Jeg savner den eksklusive fornemmelse, som eksempelvis Mercedes-Benz leverer gang på gang. Når det så er sagt, så er BMW absolut ikke alene om at proppe kabinen med plastik på trods af høje fra-priser. Det er både Audi og VW også ofte rigtig gode til.

Og i bund og grund er der ikke noget i vejen med selve kvaliteten. Alt fungerer som det skal, og jeg er sikker på, at det nok skal holde længe. Man savner bare den sidste finish, der sætter prikken over i’et.

Kabineplads

Når man kigger på BMW X2 udefra, ser den ikke synderlig stor ud. Og når man sætter sig ind i den, fornemmer man egentligt heller ikke, at den er super rummelig. Det skyldes muligvis de mørke sæder, det mørke loft, og generelt mørke farver, som hurtigt kan få et rum til at virke småt.

Men det er alt sammen snyd og bedrag, for der er, om ikke oceaner af plads på bagsædet, så i hvert fald søer af plads (haha). Jeg sidder ganske komfortabelt bag mig selv (som 1 meter og 80 centimeter høj), og det er på trods af, at jeg som regel sidder længere tilbage i en bil med automatgear end en med manuelt gear. Hvis jeg kunne holde fingrene fra slikskålen i en måneds tid, tror jeg sågar, at jeg kunne sidde på gulvet mellem førersædet og bagsædet. Så nu ved du det, hvis det er sådan noget, du vurderer din bil på.

Også på forsædet er der god plads, og man har sågar et lille midterarmlæn, som man kan hvile armen på. Desværre er det ikke helt bredt nok til, at man kan dele det med personen på det forreste passagersæde. Så det er jo en hurtig måde, hvorpå man kan finde ud af, hvem der er under tøfl.. gentlemanden i forholdet.

Bagagerum

Er du færdig med at sidde på gulvet mellem bilens for- og bagsæder, kan du jo passende gå om til BMW X2s bagagerum, inden bilsælgeren begynder at kigge alt for mærkeligt på dig. Her vil du finde 470 liters opbevaringsplads, som faktisk er tilpas nok til, at man godt kan drage fire personer på bilferie til syden.

Strammer man den lidt, kan man nok også godt få plads til 5 personers bagage, men til gengæld ville jeg ikke byde nogen at skulle sidde 3 personer skulder om skulder på bagsædet i BMW X2 i mere end et par minutter.

Desværre er alt ikke guld og grønne skove omme bagerst i bilen. For mens det har en fornuftig størrelse, så er der også en ret høj bagagerumskant. Og det er lidt ærgerligt, fordi det hurtigt kan blive hårdt for ryggen, hvis man skal løfte tunge ting ind i bilens bagagerum. Det skyldes, at man først skal løfte oppakningen over kanten, for så herefter at skulle sætte den ned i bagagerummet igen.

Når det så er sagt, så er der en masse fine opbevaringsløsninger bag i BMW X2, så man er helt generelt ret godt stillet rent pladsmæssigt med denne crossover.

Nå ja, og så kan man jo lige beundre de to udstødningsrør – et i hver side – der begge er udført i krom, og begge er ægte. Altså ikke noget af det falske pjat, som vi ser hos nogle af konkurrenterne. Ja, det er jer, Mercedes, Audi, Skoda, SEAT – og alle jer andre..).

Opbevaringsplads

Lad os lige vende tilbage ind i kabinen, for at kigge lidt nærmere på den opbevaringsplads, som man har til rådighed i BMW X2. Vi kan jo passende starte med midterarmlænet, som jeg talte om for lidt siden. I bilen her er armlænet sådan et, der kan vippes op og ned. Det er sådan set fint, og det giver virkelig meget opbevaringsplads nedenunder. Problemet er bare, at jeg ikke endte med at bruge det – for når jeg forlader bilen, ligger tingene til skue for alle, der kigger ind ad vinduerne.

Her foretrækker jeg personligt, at man har et lukket midterarmlæn med et opbevaringsrum nedenunder. Man mister naturligvis lidt opbevaringsplads med den løsning, men til gengæld har man et sted at skjule større ting, når man går ned på stranden eller ind for at shoppe.

Udover pladsen under midterarmlænet, har BMW X2 også en række andre opbevaringsløsninger i kabinen. Eksempelvis har den et rummeligt handskerum, samt to kopholdere plus lidt opbevaringsplads forrest i midterkonsollen.

Dertil kommer dørlommerne, der især foran er en fornuftig størrelse, og gerne rummer både en vandflaske og diverse ekstra. På ryggen af forsæderne finder man også net til opbevaring, som supplerer den opbevaringsplads, man har på bagsædet. De fungerer sådan set fint, men sidder ret stramt, så det er begrænset, hvor meget man kan opbevare i dem. Men hvis du skulle være typen, der gerne vil have et vejkort med dig på bilferier, så er det et oplagt sted at opbevare sådan et – sammen med din Walkman og dine kassettebånd. Nej det var bare for sjov – dem er der ikke plads til.

Infotainmentsystem

Infotainmentsystemet i denne BMW X2 bliver præsenteret på en lækker 10,25-tommers touchskærm, og det spiller bare rigtig godt. Selvom designet næppe er det pæneste, så fungerer alle funktionerne som de skal. Det tager ikke mere end 10 sekunder at koble telefonen op på Bluetooth, og så har man ovenikøbet direkte adgang til vejrudsigt og hele molevitten (hvis man har ConnectedDrive Services). Hvis altså man køber pakken Navigation Plus til 29.500 kroner.

Gør man ikke det, kan man betale lidt mindre, og få en 8,8-tommers skærm. Eller man kan helt undvære at betale for at opgradere, og i stedet nøjes med en lille skærm, der hører fortiden til. Hvis man er ligeglad med sådan noget, er det selvfølgelig bare at spare pengene. Men min erfaring er, at man generelt er gladere for sin bil, når man har en større infotainmentskærm. Det betyder nemlig, at det er nemmere at betjene, og at det er nemmere at se vejledningerne på bilens GPS.

En anden grund til at opgradere til Navigation Plus er, at man også får et Head-up Display med i købet. Det vil sige, at du får vist alle relevante informationer på forruden, så du ikke behøver at flytte blikket fra vejen. Det gælder både hastighed, fartgrænse, navigationsinstrukser og meget mere. Nogle bliver blot forvirrede af det, men jeg er ikke et sekund i tvivl om, at det øger trafiksikkerheden og komforten under kørsel.

Samtidig er det en måde, hvorpå man kan få noget, der minder om et digitalt instrumentbræt, for det er der ikke i den her BMW X2. Jeg kan nævne konkurrenter (og ikke-konkurrenter) i flæng, der har biler med digitale instrumentbræt; KIA, Peugeot, Volkswagen, Audi, Porsche, Mercedes-Benz og så videre. Hvorfor har BMW X2 ikke muligheden for det?

Sikkerhed i BMW X2

Når det kommer til sikkerhedsudstyr i BMW X2, er listen over standardudstyr udover sædvanlige (airbags, stabilitetskontrol, osv.) ikke prangende. Men der er nu alligevel lidt. Når du køber BMW X2, får du altså blandt andet følgende standardudstyr:

  • SOS opkald
  • Teleservice
  • LED-tågeforlygter
  • LED forlygter med kurvelys funktion
  • Forlygtevasker
  • Dæktryksovervågning
  • Advarselstrekant
  • Førstehjælpspakke

Og inden vi kigger på, hvad man kan købe af ekstra sikkerhedsudstyr, så lad os lige kort berøre tågelygterne. For hvor man i de fleste biler, skal aktivere tågelygter ved at dreje tre gange på en pind, bede til en oldnordisk Gud og banke to gange i loftet, så kan man i BMW X2 bare klikke på en knap.

Ja ok – jeg ved godt, at det ikke er så svært at aktivere tågelygter i andre, men jeg sætter virkelig pris på, at det er så nemt i BMW X2. Tågeforlygterne og -baglygterne har hver sin knap nede til venstre ved siden af rattet, og det spiller bare.

Nå, lad os komme tilbage til mulighederne for tilkøb af sikkerhedsudstyr i BMW X2:

  • Driving Assistant Plus (12.000 kroner / 29.296 kroner afhængig af udstyrsvariant)
    • Lane Departure Warning
    • Frontkollisionsadvarsel med bremseintervention
    • Fjernlysassistent
    • Information om hastighedsgræsner
    • Adaptiv fartpilot med Stop&Go
  • Parkeringsassistent (kræver tilkøb af parkeringssensorer og bakkamera)
  • Dækreparationskit (977 kroner)
  • Nødhjul (1.758 kroner)
  • El-indfoldelige sidespejle med automatisk antiblænd (9.765 kroner)

Der er ikke så meget at sige til listen, udover, at den automatiske parkeringsfunktion, der hører ind under parkeringsassistenten, rent faktisk fungerer i BMW X2. For mange er det stadig bare en gimmick, men hvis man ikke er fan af at parralelparkere, så er parkeringsassistenten et reelt værktøj, som man kan bruge. Det har ikke været vores oplevelse i ret mange andre biler med samme funktion.

EuroNCAP test af BMW X2

EuroNCAP er det europæiske institut, der tester sikkerheden af praktisk talt alle nye biler på det europæiske marked. Det gør de baseret på en række sikkerhedstests, som herefter bliver vurderet. Når hver model har gennemgået serien af tests, får den en samlet score på mellem 0 og 5 stjerner, samt en procentscore i fire underkategorier.

BMW X2 er naturligvis også blevet testet af EuroNCAP helt tilbage i 2015. Her scorede den 5 stjerner, og klarede sig ligeså ganske udmærket i de fire underkategorier:

Beskyttelse af voksne i bilen90%
Beskyttelse af børn i bilen87%
Beskyttelse af bløde trafikkanter74%
Brug af assisterende sikkerhedssystemer77%

Havde den taget samme test i dag, er det ikke sikkert, at den ville have klaret sig lige så godt. Det skyldes, at en test fra 2015 er ved at være en anelse ”forældet”, eftersom EuroNCAP løbende opjusterer deres kriterier for at opnå 5 stjerner, i takt med, at sikkerhedsteknologien forbedres.

Det betyder dog ikke, at der ikke er tale om en sikker bil – blot at man ikke direkte kan sammenligne resultater fra EuroNCAPs sikkerhedstest på tværs af år.

Konklusion

Nu har jeg vist snart opbrugt min taletid, men inden da vil jeg lige runde denne BMW X2 test af. For hvad er konklusionen egentligt på al den her information om X2’eren? Skal man købe den, eller skal man ikke?

Personligt ville jeg vælge ikke at købe bilen her, men det skyldes, at jeg i denne type af bil foretrækker komfort og en letkørthed, over den mere sportslige profil som lige netop denne BMW X2 har. Havde der været tale om en 1-serie eller måske en Z4, så havde mine prioriteret naturligvis være helt anderledes.

MEN.. det betyder ikke, at det er en dårlig bil. Jeg var skeptisk, da jeg hentede bilen, men blev faktisk positivt overrasket på mange parametre. Og hvis du er på jagt efter en praktisk, crossover-lignende bil, der samtidig kører drønhamrende godt, for hvad den er – ja så er BMW X2 det rigtige valg for dig.

Så er der naturligvis lige det med prisen. Bilen er dyr – og man kan få meget bil for de samme eller færre penge, hvis man går andre steder hen. Men her får du omvendt ikke brandet eller samme køreglæde. Og som BMW-forhandleren sagde, da jeg afleverede BMW X2’eren her, så er det køreglæden som stort set alle deres kunder kommer efter.

Total
0
Shares
Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Relaterede artikler