KIA Stonic er den lille crossover, der aldrig rigtig har fået fat. Idéen med den var, at den skulle give muligheden for at få en crossover, selvom man var på udkig efter en bil i KIA Rio-størrelsen. Bilen blev første gang introduceret tilbage i 2017, men til trods for, at den nu har været på markedet i omtrent 4 år, så er der ikke mange af dem på vejene.
Nu er der så kommet en faceliftet udgave, og spørgsmålet er, om bilen er blevet mere overbevisende, eller om den fortsat kommer til at være en mellemting, som rammer et meget smalt segment? Det og meget mere kigger vi nærmere på her i vores anmeldelse af KIA Stonic 2021.


Hvad koster KIA Stonic?
Inden vi kommer for godt i gang med at teste KIA Stonic, vil jeg først lige gennemgå priserne på bilen. Det er udmærket at have en nogenlunde idé om prisniveauet inden man læser anmeldelsen, da mange af de betragtninger der laves, naturligvis bør ses i lyset af, hvad bilen koster.
I øjeblikket starter priserne for KIA Stonic ved 191.238 kroner for en 1,0-liters benzinmotor med 100 hestekræfter, et mild hybrid system (MHEV) og en manuel gearkasse. Herefter kan man vælge mellem forskellige udstyrs- og motorvarianter, og dermed kan prisen nå helt op på 257.308 kroner.
Fra-priser på KIA XCeed | |
---|---|
1.0 Benzin Mild Hybrid 100 hk man. | 191.238 kroner |
1.0 Benzin Mild Hybrid 120 hk man. | 199.425 kroner |
1.0 Benzin Mild Hybrid 120 hk aut. | 212.400 kroner |
Gældende priser ved anmeldelsens udgivelse. Aktuelle priser kan ses på KIAs hjemmeside.


Udstyrsvarianter
I skrivende stund kan KIA Stonic købes i to forskellige udstyrsvarianter; Prestige og GT-Line. Ligeledes er der en såkaldt udstyrspakke, hvor man kan opgradere Prestige-varianten med en fornuftig mængde udstyr til en merpris på 20.000 kroner. Men mere om det senere.
Først kigger vi på standardudstyret i Prestige-varianten. Her får man blandt andet adaptiv fartpilot (ved automatgear), automatisk nedblændeligt bakspejl, fartpilot, aircondition, 8-tommers touchskærm, Android Auto og Apple CarPlay, samt en række sikkerhedssystemer.
Det er således ikke den længste standardudstyrsliste, men det bliver væsentligt bedre, hvis man vælger Upgrade-pakken til de ekstra 20.000 kroner. I så fald får man nemlig 16-tommers alufælge, LED kørelys, el-foldbare sidespejle med indbygget blinklys og varme, tågeforlygter, automatisk klimaanlæg, regnsensor, p-sensor bagtil, bakkamera og mere.
Alternativt kan man vælge at opgradere til GT-Line, hvilket er tilfældet for bilen, som denne KIA Stonic test er baseret på. Afhængig af motorvariant er merprisen i forhold til fra-prisen omtrent 40.000 til 45.000 kroner. Vælger man denne får man udstyret fra Upgrade-pakken, samt blandt andet:
- 17-tommers alufælge
- LED-lygter hele vejen rundt
- Sportslige detaljer
- P-sensor for og bag
Dette er alt sammen gældende i skrivende stund, men kan naturligvis ændre sig over tid. For et aktuelt og mere overskueligt billede anbefaler jeg, at du besøger KIAs hjemmeside.

Hvordan kører KIA Stonic?
KIA Stonic falder – lidt ligesom flere andre KIA’er – i kategorien af biler, der kører udmærket og har en fin komfort, men som ikke efterlader noget synderligt stort indtryk på en efter, at man har kørt i den. Det kan lyde negativt, men det er sådan set helt okay.
For KIA Stonic er rigtig god til at fungere som transportmiddel; den er letkørt, den giver fornemmelsen af, at man kommer lidt højere op at sidde end en mindre bil, og den tilbyder en komfort, der er tilstrækkelig i hverdagen.
Affjedringen er ikke fantastisk og man kan ikke undgå at høre støj fra både vinden og vejen. Den har ligeledes nogle forskellige drive modes (køreindstillinger, der justerer på bilens køreegenskaber), men jeg har simpelthen ikke brugt dem, for det er ikke det, som bilen lægger op til.


Ydeevne
Motoren i den testede KIA Stonic GT-Line er en 1,0-liters benzinmotor med 120 hestekræfter og et moment på 200 Nm. Det er ikke alverdens – ja faktisk kan man vist godt gå så langt som at sige, at det ikke er nogen hurtig bil. Men til trods for dette, har den intet problem med at følge med, når først den kører afsted på motorvejen.
Overhalinger sker med en nogenlunde sikkerhed, og de bliver da også hjulpet på vej af automatgearkassen, der fungerer udmærket. Beslutter man sig for at accelerere lidt hurtigt og uventet, kan den dog godt have svært ved at finde ud af, om den skal skifte gear eller ej. Men ved almindelig kørsel er den tilstrækkelig.

Brændstofforbrug
KIA Stonic er, i den testede udgave med automatgear og flest hestekræfter, opgivet til at køre 17,6 km/l. I realiteten har jeg testet den til 15,7 km/l. Det er en difference på 1,9 km/l, hvilket er lige på grænsen til, at jeg synes, at det er acceptabelt.
Som du kan se i tabellen nedenfor, er det dog især bykørsel, der gør brændstofforbruget værre. Hvis man kører meget på landevej, vil man kunne forvente et pænere forbrug, der er tættere på det opgivne.
Brændstofforbrug i KIA Stonic | |
---|---|
Bykørsel | 12,4 km/l |
Landevejskørsel | 19,3 km/l |
Motorvejskørsel | 16,8 km/l |
Gennemsnit over hele testperioden | 15,7 km/l |

Kabinen i KIA Stonic
Materialerne i KIA Stonics kabine er overvejende hård plastik. Der er altså ikke lige så mange bløde overflader, som der er i nogle af de større modeller fra KIA. Det er ærgerligt, men det er generelt også tendens i bilerne i denne størrelses- og prisklasse.
Man har en okay siddeposition, hvor man sætter sig mere ind i bilen end ned i den. Det er ikke en stor forskel i forhold til eksempelvis en KIA Rio, men alligevel stor nok til, at man vil kunne mærke en forskel. Overblikket over trafikken bliver ikke meget bedre af den højere position, men det kan give lidt ekstra komfort og tryghed.




Kabineplads
Pladsen i KIA Stonic er ikke overvældende. Jeg kan som 1 meter og 80 centimeter godt sidde ”bag mig selv”, men det er kun lige akkurat. Der er heller ikke meget plads til hoved, og man skal helst ikke være tre personer, der deles om bagsædet.
Foran er situationen lidt bedre, og her skal man alligevel være en stor person, før pladsen bliver et problem. Det bemærkes dog, at man naturligvis mister lidt muligheder for at indstille sit sæde, hvis man har bagsædepassagerer med, som gerne skal have plads til at være der også.




Opbevaringsplads
Opbevaringspladsen i KIA Stonic er udmærket, men jeg svaner, at der var minimum et opbevaringsrum, der kunne dækkes til udover handskerummet. Det er der desværre ikke, og det betyder, at det kan være problematisk at efterlade værdigenstande i bilen, da de i så fald vil være til skue for forbipasserende.
Når det så er sagt, så er der et opbevaringsrum foran gearkassen i to ”etager” med både USB-port og 12 V-indgang. Der er også et mindre opbevaringsrum under det lille midterarmlæn, og dørlommerne i fordøren er en fin størrelse.
Forsædepassagererne har også adgang til kopholdere i midterkonsollen, men det er med fokus på kop-delen af ordet. Bruger man dem til en almindelig 0,5-liters flaske, så vælter den, så snart du tager dit første sving.
På bagsædet har man adgang til en lomme i ryggen af det ene sæde, samt en 12 V-indgang. Dørlommerne bagtil rummer kun en flaske og intet andet.






Bagagerum
Bagagerummet i KIA Stonic rummer 352 liter (1.155 liter, når bagsæderne er lagt ned). Det er faktisk en rigtig pæn størrelse – især i betragtning af, at bilen også har et mild hybrid system. Her burde det ikke være problematisk at pakke det nødvendige bagage til alle passagererne, og det er absolut en fordel.
Ligeledes er det værd at bemærke, at bagagerumsgulvet bliver helt fladt, når man lægger bagsæderne ned. Hvis du nogensinde har prøvet at læsse bagagerummet i en bil, hvor det ikke var tilfældet, så er det noget, som du vil sætte pris på.





Infotainmentsystem
Infotainmentsystemet i KIA Stonic er ganske fint. Det er nemt at benytte og meget brugervenligt og logisk opsat. Visuelt og teknisk er det dog ved at være lidt dateret, men det er der heldigvis en løsning på. Som du måske lagde mærke til først i anmeldelsen, så kommer bilen med Android Auto og Apple CarPlay. Det betyder, at hvis ikke man er tilfreds med det indbyggede system, så kan man altid bruge en af disse, der som regel virker upåklageligt.
Nu vi er ved infotainmentsystemet og connectivity, vil jeg kort bemærke, at den vind- og vejstøj, som jeg nævnte tidligere, kan høres gennem mikrofonen hos personen i den anden ende, når man foretager opkald via bilens Bluetooh-funktion. Det er en anelse ærgerligt.
Til gengæld vil jeg gerne rose designerne af bilen for, at de har valgt at dreje midterkonsollen en smule, så den vender lidt hen mod føreren. Det gør det lidt nemmere at betjente både infotainmentsystem samt de øvrige knapper og funktioner som fører af bilen.




Sikkerhed i KIA Stonic
KIA Stonic er ikke en bil, der flyder over med sikkerhedsudstyr, men den har nu alligevel nogle ting, der er værd at nævne. Flere af de deciderede sikkerhedssystemer er faktisk standardudstyr fra den billigste variant. Her får man nemlig:
- Automatisk nødbremse med registrering af fodgængere og cyklister
- Bakkestartsassistent
- Vejbaneassistent
- Udvidet vejbaneassistent
- Adaptiv fartpilot
Opgraderer man til en af de øvrige udstyrsvarianter, kan man også få bakkamera, p-sensorer for og bag, regnsensorer og LED lygter hele vejen rundt. Skal den have hele armen, kan man tilkøbe mere sikkerhedsudstyr som ekstraudstyr, det kan eksempelvis være blindvinkelassistent og intelligent skiltegenkendelse.
Generelt fungerer disse systemer udmærket både her i KIA Stonic og i de øvrige modeller fra KIA. De er ikke førende i branchen, men der umiddelbart ikke noget at klage over. Jeg ville dog ønske, at man havde inkluderet mere sikkerhedsudstyr som standard her i den faceliftede KIA Stonic.

EuroNCAP sikkerhedstest
Som de fleste nye biler, er KIA Stonic naturligvis også blevet sikkerhedstestet af EuroNCAP. Det er det europæiske institut for sikkerhedstest af biler, der som regel laver deres tests, hver gang en ny bil eller en ny generation af en eksisterende bil introduceres. Derfor blev KIA Stonic også sidste gang testet i 2017, hvor den scorede 5 ud af 5 stjerner.
KIA Stonic sikkerhedstest | |
Beskyttelse af voksne i bilen | 93% |
Beskyttelse af børn i bilen | 84% |
Beskyttelse af bløde trafikanter | 71% |
Brug af assisterende sikkerhedssystemer | 59% |
Samlet score | 5 ud af 5 stjerner |




Konklusion
Nu startede jeg med at spørge mig selv om, hvorvidt KIA Stonic er blevet mere relevant og interessant i forbindelse med sit facelift. Det er et stort spørgsmål at stille, men svaret er nok nej. Ikke fordi det er en dårlig bil – for det er det overhovedet ikke.
I stedet er det lidt en bil, der falder mellem to stole i markedet. Fordi det er en crossover, bliver den lige lidt dyrere, end eksempelvis en KIA Rio, og lægger man lige lidt ekstra penge, så er man ikke langt fra at kunne få den billigste udgave af en større, nyere og mere veludstyret KIA XCeed.
Men hvis man har set sig lun på en crossover i denne størrelse til den her pris, så er KIA Stonic da helt klart et interessant bud. Den kører udmærket, designet er egentligt tiltalende, og kvaliteten virker umiddelbart til at være fornuftig. Ligeledes er man godt dækket ind af 7 års garanti.
Fordele
- Lang garanti
- Lidt højere siddeposition end i en KIA Rio
- Udmærket kvalitet
Ulemper
- Prisen er lidt for høj sammenlignet med KIAs øvrige modeller
- Bilen falder lidt mellem "to stole"