Vi har brugt den forgange uge bag rattet i Mercedes-Benz GLA 200 Final Edition. Det kan måske vække undren hos den vakse læser, for den nuværende GLA er jo udgående. Lige præcis – derfor har Mercedes-Benz valgt at introducere udstyrsvarianten Final Edition, med en lang udstyrsliste til et relativt fornuftigt beløb. Det skal hjælpe til at få afsat de sidste Mercedes-Benz GLA’er af nuværende generation. Men skal du købe den? Det har vi kigget på.
Men først, lad os se på, hvad et relativt fornuftigt beløb er, når man snakker Mercedes-Benz. Overvejer du at investere i en Mercedes-Benz GLA 200 Final Edition, vil du modtage en regning på 419.818 kroner (beskatningsgrundlag fra 379.900 kroner). For det får du en GLA 200 med en 1,6-liters benzinmotor med 156 hestekræfter og en 7-trins automatgearkasse. Af udstyr kan vi blandt andet nævne en AMG-designlinje udvendigt, 19-tommers AMG-fælge, LED forlygter, kunstlæder på instrumentbordet, dæktryksovervågning, Garmin navigationssystem, elektrisk bagklap, bakkamera, 2-zonet klimaanlæg, fartpilot og elopvarmede forsæder.
Testbilen, som du ser på billederne, havde udover standardudstyret i Final Edition, ekstraudstyr for 23.151 kroner. Den blå metallak står for 9.800 kroner af beløbet, og elektrisk indstilbare sæder med memoryfunktion, står for de resterende 13.351 kroner.
Hvis du vil nørde lidt mere med udstyrslisten og priser for Mercedes-Benz GLA 200 Final Edition, så kan du gøre det lige her.
Læs mere om Mercedes-Benz GLA 200 Final Edition under billedet.
Hvordan kører Mercedes-Benz GLA 200 Final Edition?
Ydeevne
Som nævnt tidligere i anmeldelsen, er GLA 200 udstyret med en 1,6-liters benzinmotor, som yder op til 156 hestekræfter (115 kW) og har et moment på op til 250 Nm. Bilen er opgivet til at accelerere fra 0-100 km/t på 8,1 sekunder, hvilket er hurtigt nok til, at du ikke kommer til at føle, at du mangler motorkraft.
Desværre, spiller Mercedes-Benz’ ellers behagelige automatgearkasse ikke særlig godt sammen med den 1,6-liters benzinmotor, som bilen er udstyret med. Det betyder, at du flere gange vil opleve, at bilen når at komme op i høje omdrejninger, før den skifter gear.
Når det så er sagt, er bilens ydeevne ellers i stand til at tilfredsstille langt de flestes behov.
Bliv klogere på den lille crossover fra Mercedes-Benz under billedet.
Kørsel og komfort
Hvis du er på udkig efter en sportslig og dynamisk bil, så er det ikke den udgående GLA, du skal købe. Er du i stedet på udkig efter en komfortabel bil i klassisk Mercedes-Benz-forstand, så lever GLA op til disse forventninger, taget prisen i betragtning. For mens styringen og den generelle køreoplevelse ikke er engagerende, så lægger den op til mere afslappet kørsel, med et let styret rat, og generelt let styret bil.
Mercedes-Benz GLA 200 Final Edition er som standard udstyret med en off-road komfortundervogn, hvilket i bund og grund gør, at det er relativt behageligt at køre både på almindelig vej, men også grusveje. Når det så er sagt, er det ikke en bil, du skal forvente at kunne køre terrænkørsel i. Den er godt nok hævet i forhold til den almindelige A-klasse, hvilket giver lidt ekstra frihøjde, men det er ikke en Land Rover Defender i den forstand.
Desværre, er bilens udsyn tilpas dårlig til at det hurtigt bliver en kedelig fornøjelse at køre den i byen, hvilket vi vil komme mere ind på længere nede i anmeldelsen.
Brændstofforbrug
Bilen er, efter de nye WLTP normer opgivet til at køre 12,8 km/l. Og mens det er så lavt, at det nærmest burde være uacceptabelt, så kommer bilen relativ tæt på det forbrug. Kører man meget bykørsel vil man befinde sig omkring 11,5 km/l, og kører man meget landevejskørsel, vil man nok nærmere opleve et forbrug på omkring 13 km/l.
Anmeldelsen af GLA’en fortsætter under billedet.
Kabinen i Mercedes-Benz GLA 200 Final Edition
Kabinen
Mens kørselsoplevelsen er relativ komfortabel og på niveau med, hvad man forventer af en billigere Mercedes-Benz, så følger kabinen ikke helt med. Mens sæderne er behagelige, og instrumentbordet, samt andre berøringsflader er polstret med tynd kunstlæder, så er der bare også rigtig meget hård plastik, der hurtigt giver en fornemmelsen af, at man befinder sig i en billig bil. Det er i hvert fald ikke forventningen om en luksuriøs kabine, der skal få dig til at betale 200.000 kroner mere, end du ville for en KIA Stonic, hvor kabinekvaliteten ikke er meget lavere end i Mercedes-Benz GLA 200 Final Edition.
Når det så er sagt, er det et behageligt sted at være. Der er alt, hvad man behøver, og hvis man er to, eller flere, der regelmæssigt kører bilen, kan vi kun anbefale at bruge de ekstra 13.351 kroner på elektrisk indstilbare sæder med memoryfunktion. Det spiller bare.
Læs mere om kabinen og interiøret under billedet.
Man skal huske på, at selvom GLA virker større udadtil end en A-Klasse, så er det indvendig stadig blot en A-Klasse. Det vil sige, at man ikke har oceaner af plads, men det er nu alligevel, relativt set, komfortabelt at være både forsæde- og bagsædepassager. Bagsædepassagererne har okay med benplads, selv hvis jeg, som 180 cm høj, sidder bag mig selv. Og på kortere ture, vil det på ingen måder være et problem. Overvejer man at køre sydpå henover sommeren, kan det dog godt være, at de efterhånden voksne teenagedrenge, kommer til at klage sig en smule, for man har nemlig ikke mulighed for at strække benene ind under forsædet. Sidder man tre på bagsædet, skal man også helst være i børnestørrelse, da bilen ikke er bredere end den er, hvorfor man hurtigt kommer til at føle sig klemt sammen. Det er dog ikke anderledes end alle andre biler i klassen.
Læs mere om Mercedes-Benz GLA 200 Final Edition under billedet.
På forsædet vil de fleste have brug for at komme højt op at sidde, for at få så godt udsyn som overhovedet muligt. Desværre, får man hurtigt tanken, at man har glemt at hæve taget på bilen lige så meget som gulvet. For at få et ordentligt udsyn, støder man nemlig hurtigt hovedet på loftet, hvilket, af naturlige årsager, er knap så behageligt. Samtidig, hvis man sidder højt, bliver man nødt til at dukke hovedet en hel del, for at stige ud af bilen, uden at støde hovedet på dørkarmen.
Men ellers er pladsforholdene ganske udmærkede, hvilket også gælder opbevaringspladsen.
Læs om vores oplevelser med opbevaringspladsen i kabinen under billedet.
Opbevaringsplads
Der er nemlig ganske pænt med opbevaringsplads i GLA’ens kabine. Under midterarmlænet er der et pænt stort rum, hvor man kan have dåsesodavand, solbriller, en pung, m.m. Derudover, er der også to USB-indgange, til opladning. Foran armlænet er der to kopholdere, separeret af en kortholder (til parkeringskort eller lignende), og nederst i miderkonsollen finder man et større opbevaringsrum til telefoner eller lignende.
Også handskerummet er en pæn størrelse, med plads til alt det, du får med fra Mercedes-Benz og lidt til. Dørlommerne fortil kan holde to halvliters vandflasker, tre hvis man presser dem, og bagtil er de cirka samme størrelse. Til gengæld, må du give kald på opbevaringsplads i sæderyggene. Men vi oplevede ikke på noget tidspunkt at mangle opbevaringsplads, hvilket er et kæmpe plus.
Anmeldelsen fortsætter under billederne.
Bagagerum
Bagagerummet er ganske brugtbart, og har 421 liters opbevaringsplads. Det er nemt tilgængeligt med kun en lille kant, som bagagen skal løftes over. Samtidig, kan bagsæderne lægges helt ned, så man får et fladt gulv, og dermed blot kan skubbe store ting helt ind i bilen, uden besvær.
Bagagerummet er mindre end det man finder i en BMW X2, men hvis man er fire personer, er der plads nok til at tage på en uges ferie eller to.
Rundt omkring i bagagerummet finder man kroge, som kan bruges til at fastspænde bagage. Samtidig er der opbevaringsnet, og et opbevaringsrum under bagagerumsgulvet, som desværre ikke er stort nok til at holde hattehylden.
Læs mere om Mercedes-Benz GLA 200 Final Edition under billederne.
Infotainmentsystem
Da det er den udgående GLA, er den også udstyret med det gamle Mercedes-Benz infotainmentsystem, og altså ikke det nye med store flotte skærme, der kan det hele og lidt til. Her er tale om en 8-tommers skærm, der styres via en drejeknap i midterkonsollen. Der er ingen tvivl om, at det ser forældet ud på alle punkter, men det fungerer bare. Navigationens kort er mere opdateret, end det for eksempel er i en ny Hyundai, og Bluetooth-forbindelsen, med tilhørende betjening via rattet, fungerede uden problemer.
Så funktionaliteten giver i princippet alt, hvad langt de fleste mennesker behøver, men udseendet er tydeligt forældet. Ændringen af drive modes-indstillinger er ej heller helt intuitivt, men det kan gøres, og i realiteten kommer man ikke til at ville skifte meget rundt i mellem indstillingerne.
Læs mere om Mercedes-Benz GLA 200 Final Edition under billederne.
Sikkerhed
Udsyn
Som nævnt flere gange tidligere var vi ikke yderligere imponeret over udsynet fra førersædet. Det er som om, at man hos Mercedes har vægtet designet lidt for højt. Forruden er ualmindelig skrå, bakspejlsmodulet fylder meget, og skærmen fra infotainmentsystemet går højt op. Kombineret gør det, at man kun har cirka 20 centimeters rude at kigge ud i gennem midt på forruden. Det kan betyde, at cyklister kan forsvinde hvis de holder et stykke foran bilen i et lyskryds. Samtidig skråner A-stolperne ved forruden så meget, at de kommer ret tæt på førerens hoved. B-stolper er meget brede, hvilket kombineret med en lille bagrude, giver en stor blind vinkel bagtil. Og endelig, så er det som om motorhjelmen nærmest buer lidt opad, hvilket resulterer i, at man har svært ved at gennemskue, hvor tæt man er på objektet foran sig.
Vi har efterhånden kørt man biler, med varierende udsyn, men Mercedes-Benz GLA 2018 har haft det hidtil værste udsyn i en bil vi har testet. Måske det ikke bliver et problem for dig, men vi anbefaler, at du tænker over det, når du testkører bilen.
Læs mere om Mercedes-Benz GLA 200 Final Edition under billederne.

Sikkerhedsudstyr
Mercedes-Benz GLA 200 Final Edition kommer med diverse sikkerhedsudstyr, som blandt andet tæller dæktryksoverågning, adaptiv fjernlysassistent, LED forlygter, bakkamera, live trafikopdateringer, fartpilot og automatisk nødbremseassistent.
Det er ikke overvældende, men trods alt okay. Desværre, savnede vi parkeringssensorer, for at gøre op for det dårlige udsyn.
Læs mere om Mercedes-Benz GLA 200 Final Edition under billedet.

EuroNCAP sikkerhedstest
Da bilen blev testet ved sin introduktion i 2014, scorede den fem stjerner i EuroNCAPs sikkerhedstest. Her scorede den 5 ud af 5 stjerner. EuroNCAP tester fire forskellige kategorier; beskyttelse af voksne passagerer, beskyttelse af børn i bil, beskyttelse af bløde traffikanter, og brug assistentsystemer. Her scorede Mercedes-Benz GLA henholdsvis 96%, 88%, 67% og 70%.
Det er pænt scoret, men det er værd at tage højde for at det er 5 år siden, at bilen blev testet og, at kravene til en høj score i dag, er væsentligt højere end dengang. Det betyder ikke, at Mercedes-Benz GLA ikke er sikker, men blot, at den ikke nødvendigvis er på samme niveau som en ny bil med samme score.
Læs vores endelige konklusion under billedet.

Konklusion
Så skal du gå ud og købe en Mercedes-Benz GLA 200 Final Edition? Tjoh, det kommer lidt an på din situation. For det er en fin bil, som, isoleret set, er et godt køb, hvis man er på udkig efter en Mercedes-Benz. Her får du en pæn bil, med alt hvad du behøver af opbevaringsplads, og pænt med plads til passagerer. Komforten er tilpas, og den er relativ praktisk. Samtidig, får du godt med udstyr, som ellers hurtigt løber op, når man køber tyske luksusbiler.
Men, hvis det ikke er vigtigt for dig, at der står Mercedes-Benz på fronten af din bil, anbefaler vi, at du sonderer terrænet en smule, inden du slår dig fast på Mercedes-Benz GLA 200 Final Edition, for mens det er et godt Mercedes-køb, så kan man få tilsvarende materialekvalitet og udstyr for færre eller i hvert falde det samme antal penge.
1 kommentar