Test: Renault Clio Van 2020



Denne uge på Bilbloggen står i varebilens tegn, når jeg tester Renault Clio Van. Altså en af Danmarks mest populære personbiler på gule plader; ikke just nogen man ser mange af på vejene. Men spørgsmålet er, om det er ufortjent, eller om der rent faktisk er noget at komme efter varebilsmæssigt i den lille Renault.

Læs med her i min Renault Clio Van test, hvor jeg forsøger at svare på lige netop dette spørgsmål. Jeg gennemgår alt fra priser, udstyr og køreegenskaber til sikkerhed, komfort og ikke mindst bagagerumsplads i løbet af anmeldelsen her.

God fornøjelse.

Hvad koster Renault Clio Van?

Renault Clio Van kan i øjeblikket købes fra mellem 160.000 kroner og 232.763 kroner. Man kan vælge mellem 5 forskellige motorvarianter, der tæller både plug-in hybrid, benzin og diesel. Motorerne kan kombineres med de 3 forskellige udstyrsvarianter; Zen, Intens og R.S. Line.

Den billigste udstyrsvariant har det vigtigste udstyr, men så heller ikke mere end det. Mens man godt kan leve med Zen-udgaven, er det min anbefaling, at man opgraderer til Intens. Merprisen er ~12.000 kroner, og for det får man en bunke ekstra standardudstyr, der gør det lidt sjovere at bruge mange timer i bilen. Det tæller eksempelvis:

  • Automatisk nær- og fjernlys
  • Elektrisk indstilbare sidespejle
  • Pure Vision LED-forlygter
  • Automatisk klimaanlæg
  • Nøglefri betjening
  • Varme i rattet
  • Navigation m. brændstofpriser

Hvis du gerne vil se de aktuelle priser og udstyrslister for Renault Clio Van, kan du finde dem på Renault Danmarks hjemmeside.

Hvordan kører Renault Clio Van?

Ydeevne

Den Renault Clio Van, som jeg har haft lejlighed til at teste, er udstyret med en DCi 85-motor, hvilket betyder, at det er en dieselmotor, der yder 85 hestekræfter. Det er den mindste dieselmotor i modelprogrammet, men alligevel performer den ganske udmærket størstedelen af tiden.

Det er først ved accelerationer fra 110 km/t til 130 km/t, at den begynder at blive lidt sløv i optrækket. Heldigvis er det ikke værre, end at man sagtens kan leve med det. Jeg kunne dog godt blive en anelse bekymret for, hvorvidt det kan give lidt større problemer, hvis man har bagagerummet fyldt til randen med vareprøver eller værktøj.

Er man nervøs for dette, kan man eventuelt gå efter en af de større benzin- eller dieselmotorer. Går man benzin-vejen kan man vælge mellem 100 hestekræfter og 130 hestekræfter, mens man på dieselsiden kan opgradere til 115 hestekræfter. Dertil er der også en plug-in hybrid med en systemydelse på 140 hestekræfter.

Kørsel og komfort

Køreoplevelsen i Renault Clio Van er okay – især til almindelig brug. Men hvis jeg skulle køre i bilen i forbindelse med arbejde, ville jeg komme til at savne en bedre affjedring. Bilen rammer lidt i midten mellem komfortlig og sportslig kørsel; den brillerer altså ikke på nogle af punkterne.

Til gengæld er den let at styre, og udsynet er fornuftigt – og det er skam også værd at tage med. Kabinen er nogenlunde isoleret mod vindstøj, men man døjer lidt med støj fra vejen – hvilket forstærkes af, at der er helt åbent om til bagagerummet, som tilsyneladende ikke er lige så godt lydisoleret i bunden, som kabinen.

Brændstofforbrug

Renault Clio Van med den dieselmotor, som testmodellen er udstyret med, er opgivet til at køre 23,8 km/l. Det gør den til en oplagt sælgerbil, da de mange kilometer under dækkene ikke kommer til at ruinere virksomheden.

I løbet af ugen med Renault Clio Van med en god blanding af motorvejskørsel, landevejskørsel og bykørsel opnåede jeg et forbrug på 23,3 km/l. Det er blot 0,5 km/l fra det opgivne, og et meget pænt resultat.

Kabinen i Renault Clio Van

Nu er det ikke mere end et par måneder siden, at jeg havde lejlighed til at teste Renault Clio som personbil. Dengang var jeg ikke synderlig begejstret for kabinens design og udseende – det var som om det hele blev lidt for kluntet.

Dette har, desværre, ikke ændret sig siden da – og jeg er stadig af den opfattelse, at Renault Clios interiør er sådan lidt kluntet. Men det hjælper gevaldigt at testbilen ikke har store, tykke sportssæder, som personbilen havde. Det gør udtrykket lidt lettere.

Når det så er sagt, så er kabinen udført i udmærkede materialer de fleste steder, og kvaliteten virker rimelig solid. Det eneste jeg kan savne er sådan set et armlæn mellem de to forsæder.

Kabineplads

Naturligt nok, kan man kun sidde på forsædet i Renault Clio Van, og det er jo typisk pladsen på bagsædet, der er mest kritisk – især i mindre biler som denne. Men det skal ikke afholde os fra at snakke om pladsen på forsædet.

Den er egentligt meget fornuftig, og som 1 meter og 80 centimeter høj, har jeg et godt stykke op til loftet endnu. Jeg sidder godt nok en anelse lavt, men det er min vurdering, at man skal om på den anden side af 2 meter i højden, før hovedpladsen viser sig at være et problem.

Ben er der også rigelig med plads til, men hvis der sidder en passager på passagersædet, kan det være en anelse besværligt at komme til at åbne handskerummet.

Opbevaringsplads

Når det kommer til opbevaringsplads i Renault Clio Van er der omtrent den samme mængde, som du finder i en traditionel Clio. Det som sådan ikke noget problem, fordi du har et handskerum, dørlommer i udmærkede størrelser og opbevaring i midterkonsollen. Men når nu det er en varebil, så savner jeg noget af den ekstra opbevaringsplads, som man jo har i ”rigtige” varevogne – opbevaringsplads, der kan bruges til alt fra termokander til ordrelister.

Kopholderne i midten mellem de to forsæder er fine, men de er bare ikke dybe nok til at holde ordentlig fast på eksempelvis en flaske eller lignende – så flasker må ryge i dørlommerne. Og så er der det med tildækkelige opbevaringsrum. I Renault Clio Van er handskerummet det eneste man kan dække til, og dermed det eneste sted man trygt kan efterlade værdigenstande. Det er lidt ærgerligt, især når nu bagagerummet er et stort rum uden hattehylde – for så kan det nemlig heller ikke bruges til det formål.

Når alt ovenstående er sagt, så er der dog fint med aflægningsplads i bilen. Man skal blot være opmærksom på, at det ikke er i samme grad som i en varevogn.

Bagagerum

Hvis du skal åbne bagagerumsklappen på Renault Clio Van foregår det via en knap, der sidder lige over nummerpladen. Det er gjort af designmæssige årsager, men det betyder desværre, at man kan være ret sikker på at få beskidte fingre, når man benytter sig af den.

Til gengæld åbner der sig så et stort og rummeligt bagagerum med fladt gulv, der gør det nemt at transportere alverdens vareprøver, værktøj, materialer eller hvad man ellers har med sig rundt i sin Renault Clio Van.

Hvad der derimod er en smule ærgerligt er, at bagagerumsgulvet er et godt stykke under bagagerumskanten. Det betyder, at det kan være en belastning for kroppen, at skulle løfte tunge ting op over kanten og så ned i bagagerummet.

Man kan til dels afhjælpe dette problem ved at justere gulvets højde, så det kommer tættere på bagagerumskanten. Dette vil dog resultere i en stor højdeforskel mellem den ene del af bagagerummet og den anden.

Infotainment

Infotainmentsystemet i Renault Clio Van (og andre Renault-biler) er desværre ikke noget, der er værd at skrive hjem om. Det fungerer sådan set okay, men det er endnu engang en anelse kluntet og gammeldags at se på.

Heldigvis kommer Renault Clio Van både med Apple CarPlay og Android Auto, hvilket løser det problem. Samtidig åbner det op for lidt flere muligheder i forbindelse med bilens ageren som firmabil. Disse systemer gør det eksempelvis nemmere at se sin kalender, planlægge ruter og andet i bilen.

Sikkerhed i Renault Clio Van

Den Renault Clio Van, som jeg har testet, er udstyret med et sæt gode LED lygter, der sikrer, at man ser alt, hvad der sker foran – også når det er mørkt. Dertil har den skiltegenkendelse, der fungerer ganske udmærket, og det samme gælder for bakkameraet og parkeringssensorerne.

Hvad der til gengæld ikke fungerer så godt, er bilens regnsensor. Det er som om, at den kun har to hastigheder at vælge mellem: Alt for hurtigt eller meget langsomt. Det vil sige, at jeg hurtigt besluttede mig for selv at styre hastigheden på vinduesviskerne.

Den Renault Clio Van som min anmeldelse her er baseret på, er ikke udstyret med adaptiv fartpilot, men bare en almindelig fartpilot. Det er sådan set okay, men hvis man skal køre lange distancer i bilen – så kan en adaptiv fartpilot være guld værd. Og hvad der er lidt underligt er, at bilen hele tiden måler og fortæller mig, hvor langt der er op til den forankørende bil og hvornår det er tid til, at jeg bremser. Uden at være ekspert virker det altså til, at bilen opsamler de nødvendige data – man har bare valgt ikke at bruge dem til en adaptiv fartpilot.

EuroNCAP

Når Renault Clio Van bliver testet i EuroNCAPs sikkerhedstest, er det da heller ikke de assisterende sikkerhedssystemer, den scorer topkarakter ved. Heldigvis henter den point hjem på de andre kategorier, og samlet set klarede bilen sig rigtig godt, da den scorede 5 ud af 5 stjerner i 2019.

Resultater fra Renault Clio sikkerhedstest
Beskyttelse af voksne i bilen96 procent
Beskyttelse af børn i bilen89 procent
Beskyttelse af bløde trafikanter72 procent
Brug af assisterende sikkerhedssystemer75 procent
Samlet score5 ud af 5 stjerner

Hvis du vil se billeder og flere informationer om sikkerhedstesten af Renault Clio, kan du gøre dette på EuroNCAPs hjemmeside.

Konklusion

Renault Clio Van falder vist i kategorien af biler, som ikke efterlader det helt store indtryk. Ikke fordi det nødvendigvis er en dårlig bil – for det er det ikke. I realiteten er det en ganske udmærket bil – både for dig som privatperson, der bare gerne vil have en billig og smart bil med masser af bagagerumsplads og for dig, der skal bruge en personbil i arbejdsøjemed, der ikke er alt for dyr i hverken drift eller indkøbspris.

Jeg vil ikke kalde Renault Clio Van mester i én bestemt kategori, men derimod vil jeg gerne rose den for at være en god all-round bil – og så kan man bare ikke komme udenom, at prisen er i orden. Og det er måske især det, der gør den til den helt store salgssucces som den har været – og som den i den grad stadig er.


Renault Clio Van DCi 85 2020

Renault Clio Van DCi 85 2020
0 100 0 1
Renault Clio Van er ikke nogen banebrydende bil, men derimod en god, praktisk varevogn, hvor du får valuta for pengene.
Renault Clio Van er ikke nogen banebrydende bil, men derimod en god, praktisk varevogn, hvor du får valuta for pengene.

Fordele

  • Flot design
  • Fornuftig pris
  • Apple CarPlay & Android Auto
  • God brændstoføkonomi

Ulemper

  • Savner ekstra opbevaringsplads
  • Lidt sløv i optrækket
  • Regnsensor er underligt opsat
Total
0
Shares
Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Relaterede artikler