6 gode råd til at køre grønt og økonomisk

Bilforhandler og -værksted, Andersen & Martini har sat sig ved lommeregnerne og regnet lidt på hvordan du kan køre mere grønt, og dermed også mere økonomisk. Tallene er blevet til tekst, i form af 6 gode råd der sørger for at du udleder mindre forurening når du kører, samtidig med at du sparer op mod hver 5. tank brændstof. Det er i hvert fald hvad de selv siger, om lige præcis den med hver 5. tank passer skal jeg ikke kunne sige, men rådene giver nu meget god mening, så de kommer her (punkter uddybet under grafikken):

Forvirret? Lad mig eller Andersen & Martini uddybe punkterne her:

1. Dæktryk (spar op til 10% brændstof)

Et dæktryk der ikke stemme overens med det tryk der er opgivet i bilens instruktionsbog kan, udover at øge dit brændstofforbrug, også gøre det mere usikkert at sidde i bilen. en god tommelfingerregel er at tjekke dæktrykket minimum en gang om måneden.

2. Aircondition og sædevarme (spar op til 15% brændstof)

På en kold vintermorgen er sædevarme guld værd, og det samme gælder en god kold aircondition når det er varmest om sommeren, og ens bil har stået og bagt i solen. Men faktum er at det bruger masser af energi, faktisk op mod 1 liter ekstra brændstof pr. time. Så hvis du kan nøjes med kun at bruge det når det er absolut nødvendigt, så er der mange liter brændstof at hente her.

3. Omdrejninger (spar op til 20% brændstof)

Har du det med at køre godt ud i gearene? I så fald bruger du nogle flere liter brændstof end nødvendigt. Jo højere omdrejninger du kører i, jo mere arbejder motoren nemlig. Hvis man vil spare på brændstoffet skal man altså køre med lavere omdrejninger. I benzinbiler anbefales det at skifte gear senest ved 2500 omdrejninger i minutter, og i dieselbiler senest ved 2300 omdrejninger i minutter.

4. Væk med overflødig vægt (spar op til 17% brændstof)

Der er en del mennesker der kører med deres tagboks på taget det meste af året, eller har cykelanhængeren for at spare besværet med at tage den af og på. Hvis du ikke bruger nogle af disse ting dagligt, kan du spare en stor del af dit brændstof ved at lade dem stå hjemme. Det samme gælder hvis du har nogle kasser øl liggende i bagagerummet fordi du aldrig lige fik det tømt efter turen til Tyskland, og de bliver jo alligevel holdt kolde når bilen står ude. Det kan altså være værd at overveje lige at tømme bilen for tunge og unødvendige ting.

5. Motorbremsning (spar op til 8% brændstof)

Hvis du bruger motoren til at bremse med, så bruger du mindre brændstof end hvis du bremser manuelt. Det skyldes simpelthen at når du slipper speederen mens bilen stadig er i gear, så bliver der helt eller delvist lukket for brændstoffet. Det slider dog også på koblingen, så pas på med at gøre det for ofte.

6. Accelerér hurtigt og skift til det rigtige gear (spar op til 10% brændstof)

En hurtig acceleration og et hurtigt skift til det rigtige gear sparer mere på brændstoffet end hvis du blot accelerere langsomt. Som tidligere nævnt, så spiller lave omdrejninger en stor faktor når det gælder god brændstoføkonomi, og vi anbefaler derfor at man kører i et så højt gear som muligt. Det er f.eks. muligt i de fleste biler at køre i 5. gear ved 50 km/t, uden at have for lave omdrejninger. Vi anbefaler at du prøver dig lidt frem i din egen bil.

Det var 6 simple tips fra Andersen & Martini – måske følger du allerede mange af rådene, i så fald så får du en internet-high-five, hvis ikke, så anbefaler vi da at du prøver rådene af. Det er godt for miljøet såvel som din bankkonto.

 

Total
0
Shares
Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Relaterede artikler