Udskiftning af bilbatteri: Hvornår og hvordan?



Sponsoreret indhold.

Alle biler er udstyret med et batteri, som benyttes til at starte bilen og til at holde diverse elektroniske ting kørende; eksempelvis infotainmentsystemet og radioen. Men hvor lang tid holder et bilbatteri, og hvordan griber man en udskiftning af bilbatteri an?

Vi vil her i artiklen fortælle dig om det vigtigste i forhold til, hvornår og hvordan man skal udskifte batteriet i sin bil. Vil du vide mere? Så kan du hos videnombil.dk læse meget mere om udskiftning af bilbatteri.

Hvor lang tid holder et bilbatteri?

Bilbatteriet er en af de dele på en bil, som ikke er bygget til at holde for evigt.

Ligesom du oplever med din telefon og computer, vil et bilbatteri også langsomt blive forværret med årene. Men præcis hvor lang tid et bilbatteri holder kan være svært at sige. Det afhænger nemlig af en masse faktorer, herunder hvilken bil du råder over, hvor udsat bilen er for vind og vejr, samt hvordan du kører.

I gennemsnit holder et traditionelt bilbatteri i omkring 5 år. Her taler vi om et batteri til en traditionel benzin- og dieselbil, og altså ikke de batteripakker, der eksempelvis ligger i en elbil. Dette estimat er under optimale forhold, som eksempelvis at bilens elkonstruktion er i ordentlig stand, at batteriet regelmæssigt bliver ladt fuldt op. Endvidere er det beregnet ud fra, at batteriet ikke udsættes for ekstreme temperaturer – enten rigtig kolde temperaturer eller rigtig varme temperaturer.

Sidstnævnte faktor gør Danmark til et udmærket sted at bo. Vi får det sjældent ekstremt varmt, ligesom vi sjældent oplever virkelig lave temperaturer. Har man sin bil til at holde i en garage eller carport, og kører man regelmæssigt nogle ture af en vis længde, er man allerede godt på vej til et bilbatteri, der holder længe.

Sådan ved du, at det er tid til at udskifte bilbatteriet

Det er sådan set ganske simpelt at finde ud af, hvornår det er tid til at udskifte bilbatteriet. Begynder man at opleve problemer med at starte bilen, er det en fornuftig idé at få skiftet batteriet.

Men bare rolig; du behøver ikke at have et ekstra bilbatteri liggende for at få gang i bilen, selvom batteriet er tæt på at være dødt. Der er nemlig adskillige måder, hvorpå du kan starte bilen alligevel.

Har du en bil med manuelt gear, kan du eksempelvis få nogle til at skubbe den, mens du holder koblingen nede med gearkassen i anden gear. Når du har nok fart på til at kunne køre i anden gear, løfter du blot foden fra koblingen.

Mindre kompliceret er det at have et sæt startkabler og en anden bil med et batteri, der ikke er dødt. Dermed kan man låne lidt strøm fra det velfungerende batteri til at få gang i det gamle.

Hvordan skifter man et bilbatteri?

Ingen af førnævnte er dog holdbare løsninger henover tid. Derfor er det en god idé at udskifte batteriet i bilen. Det er heldigvis ikke så svært, som man måske går og frygter – men hvis ikke du selv tør kaste dig ud i det, kan du naturligvis også få din lokale mekaniker til at gøre det for dig.

Hvis du følger linket til videnombil.dk fra tidligere i artiklen, vil du få en fyldestgørende guide til at skifte dit bilbatteri. Men her får du lige en komprimeret version, der giver dig et indblik i, hvor forholdsvist nemt det er:

  1. Fjern ledningerne fra batteriet (først minus, så plus) og lad dem ikke komme i kontakt med bilens karosseri
  2. Løft batteriet ud af bilen, efter du har afmonteret ledninger, skruer og bolte
  3. Sæt det nye batteri i bilen og spænd det godt fast
  4. Montér ledningerne igen (først plus, så minus)

Det er naturligvis vigtigt, at du tager dig en række forholdsregler og sikrer, at du har sat dig godt ind i, hvordan det gøres. For selvom det lyder nemt, er der også et par ting, der kan gå galt – du arbejder trods alt med strøm.

Sørg derfor for at læse bilens manual, se en videoguide eller lignende. Er du det mindste i tvivl, er det en god idé at få en udlært mekaniker til at udføre arbejdet. Spørg eventuelt, om du må kigge med, så du næste gang kan udskifte dit batteri selv.

Derudover er det naturligvis vigtigt, at du køber det helt rette bilbatteri, inden du udskifter det. Der er nemlig forskel på typer af batterier. Bilens manual burde have al den nødvendige information om, hvilken type af bilbatteri din bil skal bruge.

Total
0
Shares
Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Relaterede artikler