Det er ikke meget mere end et år siden, at jeg testede KIA Niro i en almindelige hybrid-variant. Dengang ladede batteriet kun op når man bremsede, og når benzinmotoren havde mulighed for at genere ekstra energi til batteriet. Samtidig skiftede bilen selv mellem el- og benzinmotoren. Nu er det så blevet tid til, at teste den som plug-in hybrid, altså den variant, hvor batteriet kan lades op, og man selv kan kontrollere hvorvidt man vil køre på ren el eller en blanding af el- og benzin.
KIA Niro plug-in hybrid fås udelukkende med en motor-sammensætning, den hedder 1,6 El/Benzin DCT Plug-in Hybrid og yder 141 hestekræfter, med en grøn ejerafgift på 310 kroner hver halvår. Til gengæld kan man vælge mellem tre udstyrsvarianter; Vision, Comfort og Advance, som starter ved henholdsvis 264.999 kroner, 284.999 kroner og 304.999 kroner.
Bilen, som er testet her er en KIA Niro plug-in hybrid Comfort, hvilket vil sige, at den blandt andet er udstyret med læderrat, 7-tommers touchskærm med navigation, LED kørelys, LED baglygter, bakkamera, Apple CarPlay, sædevarme i foræsderne, 4-vejs justerbart rat, varme i rattet, parkeringssensor bag, regnsensor, samt en række sikkerhedsudstyr. “Ekstraudstyret” på bilen her, er farven og, at en er forberedt til anhængertræk. Det har i alt kostet 10.998 kroner, så bilens samlede pris er 295.997 kroner (beskatning 265.822 kroner).
Se testbilens specifikationer her. Se den fulde prisliste for KIA Niro plug-in hybrid her.
(KIA Danmark tilbød os at låne en KIA Niro Plug-in hybrid i en uge med henblik på test. Den blev leveret i Odense, nypoleret og fuld optanket.)
Kørsel
Som nævnt, er KIA Niro plug-in hybrid udstyret med en 1,6-liters GDI benzinmotor og en elektrisk motor, der tilsammen yder 141 hestekræfter og har et moment på 265 Nm. Den er forhjulstrukken og er udstyret med en meget behagelig 6-trins automatgearkasse.
Mens den ikke vinder førstepladsen i hurtige accelerationer, så er den alligevel ganske kvik, grundet dens el-motor, som sætter bilen i gang så snart man trykker på gaspedalen. Man oplever heller ikke på noget tidspunkt at man ikke har den kraft man behøver i tilfælde af en overhaling eller lignende. Vil man fræse gennem Tyskland på Autobahn, skal man dog være opmærksom på at tophastigheden, under de rigtige forhold, er 172 km/t. Så ingen lynhurtig Autobahn Cruiser her, men en mere end tilfredsstillende bil på de danske veje.
Anmeldelsen fortsætter under billedet.

Komfort
Som nævnt er gearkassen i Niro’en her rigtig god. Du mærker kun, at den laver gearskift hvis du virkelig presser den uventet. Samtidig er overgangen mellem el- og benzinmotor uhyggelig raffineret. Hvis ikke det var fordi, at der var en lampe i instrumentbrættet, som indikerer hvilken motor man benytter, ja så havde man nok ikke opdaget skiftet.
Affjedringen er okay, man mærker hvis der er ujævnheder i vejen, men ikke i en grad så det er ubehageligt. Og som KIA’er som regel er, så er Niro plug-in hybrid ganske letkørt, på trods af dens størrelse.
Under kørslen kommer den primære støj fra vejen. Man skal altså ikke råbe om kap med vinden på motorvejen. Mens der selvfølgelig ikke er helt stille i kabinen, kan man sagtens føre en samtale uden de store problemer.
Brændstof- og elforbrug
Nu er vi nået til det punkt hvor det bliver rigtig interessant, for hvor langt kører sådan en hybrid egentligt på literen? Vi formåede at opnå 18,1 km/l, hvilket er ganske pænt taget vejrforholdene i betragtning. Hvis du så smider en reel el-rækkevidde på 40 kilometer, ja så når vi 58,1 km/l, hvilket er cirka 18 km/l mindre end hvad bilen er opgivet til at kunne køre under optimale forhold.
KIA siger nemlig selv, at bilen kan køre 76,9 km/l ved blandet kørsel (18,9 km/l + 58 km på ren el). Og der er ingen tvivl om at en sibirisk vinter ikke lige er optimale forhold for en bils brændstof- eller elforbrug, så det taget i betragtning, synes jeg, at Niro plug-in hybrid klarer det ganske udmærket.
Opladning foregår via enten almindelig stikkontakt eller et type 2 ladekabel, som kan bruges på ladestationer. Det kunne for eksempel være Clevers ladestationer, som tilbyder et par pakker, hvor man får fri opladning for et månedligt beløb. Samtidig giver de mulighed for at få installeret ladestationer derhjemme. Alternativt kan man betale 5,50 kroner pr. kWh, hvilket svarer til lige knap 50 kroner for en fuld opladning.
Mest populære ladebokse og opladekabler
Alternativet til at få Clever til at installere en ladestander hos dig, er at du selv køber en model. Det kan i mange tilfælde være fordelagtigt for hjemmeladning. Derfor har vi indlejret nedenstående oversigt over de mest populære ladebokse og opladekabler på PriceRunner i øjeblikket.
Anmeldelsen fortsætter under billederne.
Kabinen i KIA Niro plug-in hybrid
Kabinen (Se videogennemgang)
Sætter man sig ind i den her KIA Niro plug-in hybrid bliver man mødt af en behagelig og overskuelig kabine. Den er enkel, og der er ikke mange spændende oplevelser, men den klarer det den skal. Der er godt med plads både for- og bag, og er man nødsaget til at være tre på bagsædet, så går det faktisk udmærket – også selvom ungerne er færdige med at være i voksealderen.
Opbevaringspladsen rundt omkring i kabinen er okay. Forsædepassagerne har fint med plads i midterkonsollen, i handskerummet og i dørene, mens bagsædepassagerne må nøjes med en lomme i den ene af sæderyggene og så en plads til en flaske vand i sidedørene. Er man kun to på bagsædet, har man mulighed for at slå et armlæn ned, med plads til to kopper.
Kigger man på kvaliteten af materialerne virker den også til at være ganske udmærket – i hvert fald de steder man er mest i kontakt med. Der er nemlig brugt hård plastik de steder hvor man har kunnet komme afsted med det. Men overordnet set virker det til at kabinen er robust og materialevalget i orden.
Anmeldelsen fortsætter under billederne.
Bagagerum
Bagagerummet i KIA Niro plug-in hybrid er en ganske pæn størrelse. Som i andre plug-in biler, begrænses pladsen dog en smule af de ledninger, som man skal have med, i tilfælde af at bilen skal oplades. Det positive ved en hybrid bil, er dog, at man ikke er afhængig af at bilen kan oplades, så prioriterer man pladsen, kan man trods alt lade kablerne blive hjemme.
Der er mulighed for at løfte den yderste del af bagagerumsgulvet, for nedenunder at finde et dækreparationskit, samt sikkerhedsveste og en advarselstrekant. Det er rart at have et fast sted til de her ret essentielle ting, hvor de ikke rasler rundt under kørsel. Derudover er der et rum til opbevaring ude i venstre side af bagagerummet.
Lægger man bagsæderne ned udvides pladsen markant, samtidig med, at gulvet fortsat er helt fladt. Det betyder at man ikke skal kæmpe med at skubbe ting ind fra bagenden af bilen, da de kan glide helt op foran uden problemer. Det er et kæmpe plus til KIA Niro i min bog.
Anmeldelsen fortsætter under billederne.
Infotainmentsystem
Infotainmentsystemet i KIA Niro plug-in hybrid er det samme som i andre KIA’er. Det fungerer rigtig fint, det er simpelt og nemt at navigere rundt i og, måske vigtigst, er det hurtigt og fungerer problemfrit. Opkobling til Bluetooth går hurtigt, Apple CarPlay fungerer med det samme – alt i alt er der ikke meget andet at klage over, end at navigationssystemet vistnok ikke er blevet opdateret for nyligt, eftersom det endnu ikke kender til veje, som efterhånden er så gamle, at vejstriberne begynder at være slidt ned.
Anmeldelsen fortsætter under billederne.
Sikkerhed
Traditionen tro, kommer al sikkerhedsudstyr som standard i de danske KIA-biler. Det betyder, at ligegyldig hvilken udstyrsvariant du vælger, så vil din Niro plug-in hybrid kunne bryste sig af følgende: ABS-bermse med EBD, BAS (Brake Assist System), DAA (Driver Attention Alert), Dæktrykskontrol TPMS, ESC (Electronic Stability Control), ESS (Emergency Sotp Signal), HAC (Hill Assist Control), IsoFix, LKAS (Lane Keep Assist System), VSM (Vehicle Stability Management), 7 airbags, AEB (City/Interurban/Pedestrian) og SCC (Smart Cruise Control).
En række standard systemer som efterhånden findes i alle biler, samt nogle nye. Mange af dem opdager man sandsynligvis ikke overhovedet, og andre som adaptiv fartpilot og vognbaneassisten bruger man måske meget. Men de er der i hvert fald, og det betyder at de Niro’er der bliver solgt hos de danske KIA-forhandlere har scoret fem stjerner i EuroNCAPs sikkerhedstest da den blev testet i 2016. Pointene for hver enkelt kategori lyder som følger: 91% i beskyttelse af voksne passagerer, 80% i beskyttelse af børn, 70% i beskyttelse af bløde traffikanter og 81% i sikkerhedssystemer.
Anmeldelsen fortsætter under billederne.
Konklusion
Alt i alt er KIA Niro plug-in hybrid en billig, praktisk og komfortabel crossover. På trods af at det er en hybrid har den et stort bagagerum, der kan udvides og fortsat have en fladt gulv. Der kan være tre på bagsædet, uden at det går helt galt, der er masser af udstyr i den billigste variant. Og hvis man ikke har længere til og fra arbejde end 40-50 kilometer, så kan man køre på ren el i hverdagen, og sandsynligvis spare lidt på brændstoføkonomien.
Så hvis man er på udkig efter en lidt større crossover, til en relativ billig pris, så er KIA Niro plug-in hybrid et rigtig godt bud.