Test: Hyundai IONIQ electric Premium 2018



Elektriske biler, som Hyundai IONIQ electric, er fremtiden, hvis ellers man spørger den danske regering. Fra 2030 skal det være slut med salg af benzin- og dieselbiler på det danske marked. Men hvis sådan et forslag skal have nogen gang på jord, skal der være alternativer, som kan erstatte vores brændstofdrevne biler. Er Hyundai IONIQ electric et reelt alternativ? På de fleste punkter ja, men jeg savner rækkevidden. Læs mere i anmeldelsen nedenfor.

Priser på Hyundai IONIQ electric

Men inden vi når så langt, kan vi lige hoppe en smuttur henover prisen på Hyundais ellert. Hyundai IONIQ electric fås i to varianter, Trend og Premium. Motoren og rækkevidden er den samme, men udstyret er ikke. Trend kan du få til 263.975 kroner, og hvis du ønsker Premium-varianten må du betale 293.975 kroner. I begge priser er opsætning af en ladestander fra CLEVER, samt ladekabel inklusiv i prisen. Ønsker du at benytte ladestanderen, skal du dog betale 599 kroner om måneden. Mere om det senere.

Anmeldelsen fortsætter under billedet.

Hyundai_IONIQ_electric (48)

Trend-varianten byder blandt andet på adaptiv fartpilot, 7-tommers digitalt instrumentbræt, Apple CarPlay, bakkamera, elruder for- og bag, sædevarme i forsæderne, paddleshift, navigation med 10 års kortopdatering, LED-kørelys, vognbaneassistent, trådløs opladning af mobiltelefon, m.m.

Vælger du i stedet Premium-varianten får du derudover også automatisk nedblændeligt bakspejl, blindvinkelssensor, LED nærlys, el-indklappelige sidespejle, elektrisk indstilbart førersæde, sædekøling  forsæderne, LEd-baglygter, m.m. Derudover, kan man få installeret et soltag i Premium-varianten for 7.995 kroner, samt diverse tilbehør som gummimåtter, indstigningslys, m.m.

Bilen, som vi tester er en Hyundai IONIQ electric Premium i Polar White, som er bilens standardfarve. Den kan også fås med 7 forskellige metallak for en merpris á 6.995 kroner. Den er opgivet til at kunne køre 280 kilometer på en opladning, og bliver drevet af en 88 kW motor, med et forbrug på 115 Wh pr. km. Når det er fuldt opladt, holder batteriet 28 kWh.

Du kan nørde lidt med udstyr og priser her.

Anmeldelsen fortsætter under billedet.

Hyundai_IONIQ_electric (46)

Hvordan kører Hyundai IONIQ electric?

En af fordelene ved en elektrisk motor er, at man ikke taber energi på samme måde, som man gør med en brændselsmotor. Her får du al den kraft du beder om, lige når du beder om den. Det gør, at de fleste elbiler, Hyundai IONIQ electric inkluderet, kommer hurtigere fra start end de fleste andre biler. Samtidig betyder det også, at du accelererer lige hurtigt, om du kører 10 km/t eller 110 km/t.

Så når det kommer til ydeevne så præsterer Hyundai IONIQ electric særdeles pænt. Bilens tophastighed er dog ikke højere end 165 km/t, så det er ikke dit nye Autobahn-missil – måske meget heldigt, da batteriet meget hurtigt ville løbe tør.

Anmeldelsen fortsætter under billedet.

Hyundai_IONIQ_electric (45)

Kørsel og komfort

På trods af en rigtig fin ydeevne, er det ikke den mest underholdende bil at køre. Til gengæld, er den letkørt, så selv de mest usikre bilister vil føle sig komfortable med at køre Hyundai IONIQ electric. Samtidig, gør bilens bløde affjedring det til en fornøjelse at køre over selv de mest ubehagelige brostensbump i indre by.

Elforbrug

Bilen er udstyret med et 28 kWh batteri, som med en gennemsnitlig rækkevidde på 5,7 km/kWh, opnåede vi en gennemsnitlig rækkevidde for et fuldt opladt batteri på cirka 160 km. Ikke ligefrem de 280 kilometer, som Hyundai reklamerer med. Naturligvis, kan man ved pæn kørsel køre længere per kWh, men vores oplevelse er, at hvis du kører, som du ville gøre i en brændstofbil, så er 200 km den absolut maksimale rækkevidde.

Det er et generelt problem blandt elektrisk drevne biler, at den opgivne rækkevidde, er væsentlig lavere end den reelle rækkevidde.

I forhold til opladning, så får man en ladestander med i prisen, som CLEVER sætter op på din adresse. Herefter, skal du betale 599 kroner om måneden, for at benytte ladestanderen, samt CLEVERs ladestationer rundt omkring i landet. Er der ikke behov for en ladestander derhjemme, kan du nøjes med at betale 399 kroner om måneden, for ubegrænset forbrug på CLEVERs ladestationer.

Du kan læse mere om det hele på CLEVERs hjemmeside.

Mest populære ladebokse og opladekabler

Det er også en mulighed at købe og installere sin egen ladeboks derhjemme – med hjælp fra en elektriker. Det kan nogle gange være en bedre løsning. Derfor har vi også inkluderet nedenstående oversigt over de mest populære ladebokse og opladekabler på PriceRunner.

Anmeldelsen fortsætter under billederne.

Kabinen i Hyundai IONIQ electric

Testbilen, som du ser på billederne, er i udstyrsvarianten Premium – og den er faktisk ganske pæn med relativt lækre materialer. Lædersæderne er behagelig, og førersædet kan indstilles elektrisk og har memoryfunktion, så man kan have flere forskellige indstillingsprofiler. Jovist, den er ikke fri for billig og hård plastik, men generelt er materialerne lækre og bløde, de steder, som man er i berøring med.

Derudover, har den lækre detaljer, som varme i rattet, varme og køling i forsæderne, og varme i bagsæderne.

Pladsforholdene er udmærket, både for- og bag. Hvor de fleste under 1,90 meter kan sidde særdeles behageligt. Udover god plads til passagererne, er der også pænt med opbevaringsplads. Da en elmotor ikke har gear, og dermed heller ikke behov for en gearkasse, er der et stort opbevaringsrum, der hvor du normalt finder gearkassen. Det er super fint med ekstra plads. På bagsæderne er der også mulighed for opbevaring med net i forsædernes ryg.

Anmeldelsen fortsætter under billederne.

Bagagerum

Bilens bagagerum rummer 350 liter, hvilket er en pæn størrelse, der giver rig mulighed for at bringe et par weekend-tasker med til julemarked i Tyskland. Lægger man bagsæderne ned rammer man 1410 liter, så man også kan klare en tur i IKEA. Dog er det 85 liter mindre, end det man får i en NISSAN Leaf.

En af ulemperne ved bagagerummet i en elbil er, at det også skal holde kablerne, hvilket er nødvendigt, men som naturligvis begrænser bagagerummets kapacitet.

Anmeldelsen fortsætter under billederne.

Connectivity & infotainmentsystem

Som altid, når vi tester KIA og Hyundai, roser vi dem endnu engang for deres infotainmentsystem, som er blandt de bedste på markedet. Det er et simpelt, men responsivt system, der virker hver gang. Det er ikke det pæneste, men det virker. Samtidig, får man med Hyundai IONIQ electric 10 års gratis kortopdatering. Er man mere til Google eller Apple Maps, er der også mulighed fort Apple CarPlay og Android Auto.

Derudover, kommer bilen med trådsløs opladning, USB-indgang, Bluetooth, AUX, 12-volt stik, m.m.

Anmeldelsen fortsætter under billederne.

Sikkerheden i Hyundai IONIQ electric

EuroNCAP sikkerhedstest

Hyundai IONIQ electric scorede fem stjerner i EuroNCAPs sikkerhedstest, med særdeles pæne underresultater. Her har den scoret 91% i beskyttelse af voksne passagerer, 80% i beskyttelse af børn i bilen, 70% i beskyttelse af bløde traffikanter og 82% i sikkerhedsassistentsystemer.

Sikkerhedsudstyr

Sidstnævnte tæller blandt andet automatisk nødbremsesystem m. fodgængergenkendelse, adaptiv fartpilot, bakkamera, parkeringssensorer for og bag, vognbaneassistent, træthedsregistrering, regnsensor, bakspejl med automatisk nedblænding og blindvinkelsensor.

Derudover, tæller den andet sikkerhedsudstyr som LED-lygter, ISOFIX og Autolight.

Udsyn

Generelt er udsynet fra bilens førersæde fint, med undtagelse af én ting. Som du måske har noteret, så er bilens bagrude delt i to af en bjælke, der går på tværs. Udover, at det ikke er det kønneste designelement, så kan det også, til tider, være en gene under kørslen.

Anmeldelsen fortsætter under billederne.

Konklusion

Generelt er Hyundai IONIQ electric en rigtig fin bil, som har alt hvad den behøver i forhold til udstyr, opbevaringsplads, køreegenskaber, osv. Desværre, er vi bare ikke der endnu, hvor det er et reelt alternativ til en brændstofdreven bil. Jovist, man kan bruge den i hverdagen, hvis man har mulighed for at få installeret en ladestander derhjemme, og ikke har brug for mere end 150-200 km om dagen. I København er der tilpas mange offentlige ladestandere, til at man kan lade op, selvom man bor i lejlighed, men i Odense, er der to ladestandere i indre by, og det er bare ikke nok.

Så rækkevidde på en opladning og infrastruktur er de to ting, der skal blive væsentlig bedre, før jeg vil anbefale en elbil som en primær bil. Men hvis du er på udkig efter en bil nummer to, så er Hyundai IONIQ electric et udmærket bud, til at fragte dig frem og tilbage i hverdagen, men dog ikke til weekendture til Skagen.

Når det så er sagt, så er 265.000 kroner rigtig mange penge for en bil som denne, når man kan få en tilsvarende benzinbil, til en noget billigere pris.

Total
0
Shares
2 kommentarer
  1. Mange tak for den gode anmeldelse.
    Jeg er dig ikke enig i at den er dyr. Hvis man sammenligner med en mellemklassebil hos Hyundai selv, f. eks i30, så er Ioniq noget billigere. Samtidig er den spækket med udstyr, som for meget af slet ikke er en mulighed i i30.
    Ud over de lidt tunge køreegenskaber, så er det kun rækkevidden jeg ser som et issue.
    (I øvrigt er den sat ned i pris pt, så topmodellen koster 280.000)

    1. Velbekomme – vi er glade for, at den kan bruges 🙂

      Du har ret i, at den, især med den nye pris, er veludstyret til prisen. Jeg tror, at min argumentation for at konkludere, at den er en anelse for dyr, er baseret på især den lidt sølle rækkevidde.

      Men hvis man er fastlåst på, at man skal have en elbil, og sjældent, eller aldrig, har brug for at køre mere end 200 kilometer, så er der ingen tvivl om at Hyundai IONIQ skal være på listen over biler, man overvejer.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Relaterede artikler