Volvo har altid lavet praktiske og sikre biler, men det er først i de seneste år, at de for alvor er begyndt at udfordre de tyske premiumbiler som Mercedes-Benz og BMW. Og ligesom de er gode til at lave praktiske og sikre biler, er de nu også gode til at lave premiumbiler i høj kvalitet. Det er Volvo V90 et levende bevis på.
Vi har i denne omgang testet Volvo V90 T8, som er en plug-in hybrid, hvilket vil sige, at den både er udstyret med en kraftfuld benzinmotor og en mindre elmotor, med tilhørende batteri, som du kan lade op, som var det en elbil.
Der kan være adskillige fordele ved at vælge plug-in hybrid, frem for at gå efter en fuldt elektrisk bil eller efter en ren benzin- eller dieselbil. Det kommer vi mere ind på i løbet af vores Volvo V90 T8 anmeldelse.

Hvad koster Volvo V90 T8?
Men inden vi går helt i gang med anmeldelsen, starter vi lige ud med at kigge på Volvo V90 priser. De starter på benzinsiden ved 634.980 kroner for en T4-benzinmotor med automatgear og en ydelse på 190 hestekræfter. På dieselsiden er det lige lidt billigere, da du kan få en Volvo V90 D3 med automatgear og 150 hestekræfter til 609.980 kroner.
Priserne fortsætter deropad, alt efter udstyrsniveau og motorvariant, og slutter ved 929.980 kroner for en veludstyret Volvo V90 T8 plug-in hybrid med automatgear og en kombineret ydelse på 390 hestekræfter. Kan du nøjes med den billige udstyrsvariant af Volvo V90 T8, kan du faktisk blive plug-in hybrid-ejer for 859.980 kroner.
Beskatningsgrundlaget for Volvo V90 Business starter ved 476.502 kroner, og bilen kan privatleases som Volvo V90 T4 for en månedlig ydelse på 6.495 kroner, samt en førstegangsydelse på 35.000 kroner.
Testbilen, som du ser på billederne, er en Volvo V90 T8 Twin Engine eAWD Inscription til en vejledende udsalgspris på 929.980 kroner. Herefter, er den blevet udstyret med ekstraudstyr for knap 125.000 kroner, så den ender på en totalpris på 1.054.623 kroner.
Dette ekstraudstyr tæller:
- (En utrolig flot) metallak (16.963 kroner)
- Læderindtræk (20.278 kroner)
- Teknikpakke Pro (52.000 kroner)
- Automatisk nedblændelige sidespejle
- Navigation
- IntelliSafe Surroudn
- Full LED forlygter
- Smartphoneintegration
- 360-graders kamera
- Head-up Display
- El-justerbar passagersæde (8.705 kroner)
- Hukommelse til passagersæde (1.866 kroner)
- Automatisk bagagerumsdækken (3.609 kroner)
- Taske til ladekabel (819 kroner)
- Harman Kardon lydsystem (20.403 kroner)
Du kan blive klogere på testbilens specifikationer her, samt nørde mere med priser og udstyr på Volvo V90 her og på plug-in hybriden her.
Men nok om de tørre tal, lad os blive klogere på, hvilken bil vi har med at gøre. Læs endelig videre i vores Volvo V90 T8 anmeldelse nedenfor.

Hvordan kører Volvo V90 T8?
Ydeevne
Volvo V90 T8 Twin Engine er, som navnet antyder, udstyret med to motorer. Den ene er en 4-cylindret dieselmotor på 2,0 liter, mens den anden er en elmotor. Til sammen yder de 390 hestekræfter ved 6.000 omdrejninger i minutter, og 400 Nm ved 2.200 omdrejninger i minutter.
Disse kræfter bliver sendt ned i asfalten gennem en 8-trins automatgearkasse, som sørger for, at du går fra 0-100 km/t på blot 5,3 sekunder.
Det er ikke en Porsche 911 tid, men det er absolut imponerende for en stationcar, der vejer på den gode side af 2 tons. “Hvordan kan det lade sig gøre?” fristes man måske til at spørge.
Jo det er faktisk ganske simpelt. Elmotorer har den fordel, at de ikke skal vente på, at små sprængninger sætter gang i cylinderne. Her får du respons med det samme.
“Men det er jo bare en lille bitte elmotor…”
Ja, men når man tager den lille elmotors hurtige respons ved lave omdrejninger, og kombinerer det med en stor dieselmotor, der kan tage det tunge slæb – ja så har man opskriften på, hvordan man flytter 2 tons fra 0-100 km/t på 5,3 sekunder uden at give afkald på masser af benplads, opbevaringsplads og komfort.
Denne 0-100 km/t tid er naturligvis udelukkende gældende under optimale forhold. Men, der er ingen tvivl om, at du aldrig kommer til at mangle motorkraft i din Volvo V90 T8. Den flytter sig lige så snart du trykker på speederen, og den holder ikke op, bare fordi du har nået 130 km/t.
Så en Volvo V90 er langt fra at være en gaderacer, så garanter jeg dig, at du når over lyskrydset før de andre bilister overhovedet har fået sat gang i deres bil.

Kørsel og komfort
Hvis der er noget, som Volvo virkelig har styr på i Volvo V90 T8, så er det uden tvivl en komfortabel køreoplevelse. På trods af vognens længde på lige knap 5 meter (4,936 meter), er den nem at køre med fornuftigt udsyn hele vejen rundt.
Samtidig, er bilen godt isoleret, så kabinen praktisk talt er fri for vind- og vejstøj. Heller ikke motoren kan man høre, når man sidder i kabinen, og det er ligegyldig om den køre på el eller benzin. Selv ved accelerationer, er det ikke mere end en svag brummen i det fjerne.
Affjedringen er blød og behagelig, men er der bump på vejen eller huller i underlaget under bilen, skal du nok mærke det alligevel. Det er altså ikke helt på niveau med den affjedring, som du kan få i Volvo V90 Cross Country.

Brændstofforbrug / Strømforbrug
Brændstofforbruget i plug-in hybrid’er er altid et lidt abstrakt emne. I Volvo V90 T8 lyder det for eksempel på 34,5 km/l – 41,7 km/l. Udover, at der er et kæmpe spring i mellem de to tal, så er det også svært at forholde sig til. Det vigtigste er bare, at du ved, at du ikke kommer til at køre 34,5 km/l for hver eneste liter du bruger i din ny plug-in hybrid. Ovenstående tæller nemlig kun, når elmotoren er indblandet. Så snart du løber tør for strøm, er det en helt anden sag.
Derfor, kan vi fortælle, at vi opnåede et forbrug på 8,3 liter pr. 100 kilometer. Det svare til 12,04 km/l. Dette forbrug opnåede vi henover en uge, og det var altså en blanding af at have strøm på bilen og ikke at have strøm på bilen. Det er faktisk et fornuftigt forbrug, hvis man tager bilens størrelse og vægt i betragtning.
Det fungerer sådan, at du kan vælge at køre på ren el, indtil batteriet er tomt, eller du kan vælge at bilen selv skal bestemme, hvornår det giver mening at bruge el, og hvornår det ikke giver mening.
Volvo V90 T8 viser hele tiden, hvor langt rækkevidde du har på ren el, hvilket er nogenlunde korrekt. Naturligvis, er der en vis usikkerhed alt efter, hvor stabilt du køre, hvordan trafikken forløber, og så videre, men generelt er det til at regne med.
Officielt set, er rækkevidden på ren el opgivet til at være 51 – 54 kilometer, og det passer godt nok. Du skal dog være opmærksom på, at forskellige forhold, som for eksempel kolde temperaturer, kan forringe rækkevidden.

Hvornår giver en plug-in hybrid mening?
Alle disse informationer kan være en anelse svære at omdanne til en beslutning om, hvorvidt en plug-in hybrid er det rigtige valg for dig.
Vi mener, at det er denne type bil, der giver mest mening i øjeblikket, hvis du:
- Pendler mindre end den elektriske rækkevidde til hverdag
- Har mulighed for at oplade på adressen
- Af og til har brug for at køre længere distancer
Har du allerede en benzin- eller dieselbil, som du kan bruge, når I skal køre på ferie, eller af andre årsager skal køre langt, kan det godt give mening at købe en ren elbil som bil nummer to.
Har du ikke mulighed for at lade op hver aften, går pointen tabt, og det samme gælder, hvis du eksempelvis pendler 100 kilometer om dagen.
En plug-in giver nemlig absolut mest mening, når du kan klare al din hverdagskørsel på ren el. Det vil sige, at du kan lade bilen op henover natten, og derefter køre på arbejde og hjem igen uden at bruge en dråbe brændstof.
Når du så skal til møde i Tyskland, eller i sommerhus med familien, behøver du ikke at sætte tid af til ladestop undervejs, men kan blot kværne derudaf med et nogenlunde fornuftigt forbrug på 12,04 km/l – uden at skulle bekymre dig om at løbe tør for strøm.
Indtil elbiler for alvor bliver allemandseje og ladestationer er at finde overalt, er der ingen tvivl om at plug-in hybrider er den perfekte mellemting, hvor du får det bedste fra begge verdener.
Mest populære ladebokse og opladekabler
Hvis du beslutter dig for, at en plug-in hybrid er det rigtige valg for dig, eller hvis du vælger at gå all-in på el med en elbil, kræver det en ladeboks på adressen. Det er nemlig et ret afgørende præmis for, at du kan nyde din elbil til fulde. Derfor kan du nedenfor se de mest populære ladebokse på PriceRunner.

Kabinen i Volvo V90 T8
Kabinen
Kabinen i den Volvo V90 T8 som vi tester i denne omgang består af mørke materialer kombineret med træpaneler rundt omkring i kabinen.
Selvom, at jeg generelt er af den opfattelse, at træ i bilers kabine er for gamle mennesker, så kan det faktisk et eller andet i Volvo V90. Det gælder også, hvis du spørger min designstuderende bedre halvdel, som ellers normalt har meget klare holdninger om indretning og design, der kan få mig til at føle mig gammel i den sølle alder af 21 år.
Når det så er sagt, er kabinen udført i lækre og bløde materialer hele vejen igennem. Der er enkelte steder, hvor man fornemmer, at den ikke helt er på niveau med syninger, lidt løse samlinger, og lignende, som en tilsvarende Mercedes-Benz. Det er dog pedanteri, og det er altså ikke nødvendigvis noget, man tænker over i hverdagen.
Hvad man til gengæld ikke kan sætte en finger på, er sæderne. Volvo er uden tvivl blandt de absolut bedste, når det kommer til sæder i deres biler. Man sidder ikke bare godt, man sidder ganske behageligt. De støtter godt om dine sider, og vælger du at gøre dem elektrisk indstilbare, kan du justere praktisk talt alt.
Hver gang jeg sætter mig ind i en ny Volvo, er jeg lige imponeret over, hvor længe og hvor langt jeg kan køre uden, at det er til at mærke i kroppen efterfølgende.












Kabineplads
Som nævnt tidligere er Volvo V90 T8 en lang bil – og det kommer passagererne til gode. Jeg er 1 meter og 80 centimeter høj. Hvis jeg har førersædet i den position, hvor det er mest behageligt for mig at køre, kan jeg sagtens sidde bag mig selv.
Faktisk, kan jeg sidde med benene over kors, og stadig være på bagsædet uden problemer. Undlader, man at sidde med benene over kors og i stedet sidder som et normalt menneske gør i en bil, vil man altså opleve, at man har rigtig god plads til at strække sig under turen.
Til gengæld må man leve med, at bagsædebænken er forholdsvis lav, hvilket vil sige, at du ikke kan sidde med dine ben i en ret 90-graders vinkel, men derimod må sidde med benene pegende en anelse opad.



Opbevaringsplads
Kabinen i Volvo V90 har udmærket med opbevaringsplads. Udover, et handskerum i en fornuftig størrelse, finder du også to kopholdere, som du kan dække til, samt et lille fladt rum under midterarmlænet, hvor du kan lægge en telefon, opbevare kabler eller lignende. Til gengæld, er der ikke plads til for eksempel et solbrilleetui.
Hvad der derimod er plads til, er din telefon. En smart lille holder sørger for, at din telefon kan stå op og lade, uden at kablet bliver beskadiget eller belastet.
På ryggen af begge forsæder er der et net, som kan bruges til opbevaring af diverse smalle ting. Det er nemlig forholdsvist stramt, hvilket betyder, at der ikke nødvendigvis er plads til tykke bøger.
Der er også et net ved fødderne af det forreste passagersæde, hvor man kan opbevare diverse småting, som er rare at have ved hånden. Et eksempel kunne være en refleksvest (betalt link).
Dørlommerne er en fornuftig størrelse både for og bag. Begge steder er der plads til en drikkedunk af en god størrelse, samt lidt diverse øvrig proviant, isskraber eller lignende.










Bagagerum
Med et bagagerum på 560 liter i Volvo V90 T8, har du praktisk talt plads til alt, hvad du nogensinde kunne drømme om – og samtidig have 3 passagerer på bagsædet.
Altså, måske bortset lige fra kasserne til 2,5 meter bredt klædeskab fra IKEA, samt kasserne til et sengestel. Men bare rolig, du lægger bare sæderne ned og udvider dermed bagagerumskapaciteten gevaldigt.
Gør du dette, kan jeg personligt skrive under på, at nej, du behøver ikke at låne en trailer. Lidt taktisk pakning og rå vilje kan få dig hjem fra IKEA i én omgang med parforholdet og klædeskabet i takt.












Infotainmentsystem
Infotainmentsystemet i Volvo V90 T8 er velfungerende, men en anelse dateret. Det udfører de opgaver, som det skal, men brugerfladen kunne være væsentligt bedre designet.
Når det så er sagt, så er det nemt at justere på bilens indstillinger, hvilket betyder, at du med få klik kan ændre på alt fra lydssystemet (som i øvrigt lyder ualmindeligt godt med Surround Sound) til, hvorvidt bilen skal give signal, når den bliver låst op og låst.
En del af infotainmentsystemet er det Head-Up Display, som der er i forruden. Det virker sådan set fint, og viser alle de informationer, som jeg er interesseret i (eksempelvis fartgrænse, overhaling forbrudt, skolezone, navigationsinstrukser og så videre). Der er bare lige det problem, at hvis jeg sidder i min foretrukne siddehøjde, så sidder jeg for lavt til at se de nederste informationer på displayet.
Kan det justeres? Muligvis. Jeg faldt ikke lige over muligheden, hvilket måske også betyder, at det ikke generede mig mere end som så.
Endelig er bilen udstyret med et 360-graders kamera, som gør det muligt at følge med hele vejen rundt om bilen. Det gør det til en leg at parkere den ellers store herregårdsvogn.. Nu har vi netop anmeldt Mercedes-Benz CLA Shooting Brake, hvor kamerakvaliteten var ekstraordinær god, og mens Volvo ikke kan følge helt med, savner man ikke detaljer i V90 T8s kamerabillede.










Sikkerhed i Volvo V90 T8
Sikkerhedsudstyr
Som vi allerede har været inde på, så laver Volvo sikre biler. Mens der er andre bilfabrikanter, der muligvis er foran, når det kommer til assistent-systemer, er der ingen tvivl om, at Volvo er blandt de bedste, når det kommer til karosseri og generel modstandsdygtighed over for et eventuelt uheld.
Men hvad kan Volvo V90 T8 egentligt byde på af sikkerhedsudstyr? Vi har samlet en lille liste over nogle af de ting, som følger med som standard:
- Dæktrykskontrol
- Automatisk bremsning efter kollision
- Automatisk hastighedsbegrænser via færdselstavler
- Automatisk oplåsning af døre ved kollision
- Træthedsregistrering
- Panikbremseassistent
- Whiplash Protection System
- Adaptiv fartpilot
- Køassistent
- Pilot Assist
- Vognbaneassistent
- Færdselstavlegenkendelse
- Undvigelse af modkørende trafik
- Undgåelse af uhensigtet forladelse af vejen
- Sensor, der registrerer krydsende trafik bag bilen (særdeles velfungerende)
- Kollisionsadvarsel med bremseassistent
- Genkendelse af fodgængere, cyklister og større dyr med bremseassistent
- LED forlygter
- Låsbare hjulbolte
- Parkeringssensor bag
- Regnsensor
- Seleforstrammere på alle pladser
- Og meget mere – se fuld liste her.
En af de ting, der fungerer ganske udmærket er Volvos Pilot Assist. Det gør ikke bilen selvkørende, men du kan være ganske sikker på, at den holder en fornuftig afstand til forankørende, og samtidig sørger for, at du ikke forlader din vognbane ved et uheld. Det eneste problem er, at det kan knibe lidt i regnvejr, da sensorer og kameraerne ikke fungerer så godt, når de er blokeret at regndråber. Det er dog et generelt problem på tværs af bilfabrikanter.
En ting, der bare fungerer hver gang er det system, der genkender færdselstavler. Skiltene bliver læst upåklageligt, og du får i øvrigt også en meddelelse, hvis fartgrænsen snart ændrer sig – for eksempel fra 70 km/t til 80 km/t eller fra 130 km/t til 110 km/t.
Derudover, kan man absolut ikke klager over lygterne på den Volvo V90 T8, som vi har testet i denne uge. De lyser ualmindeligt godt op, og der er derfor ikke nogle problemer med at se, hverken nat eller dag.

EuroNCAPs sikkerhedstest
Volvo V90 er naturligvis blevet testet i EuroNCAPs sikkerhedstest, hvor den scorer 5 ud af 5 stjerner. Det skete tilbage i 2017, hvor den klarede sig flot i de enkelte underkategorier:
- Beskyttelse af voksne i bilen: 95%
- Beskyttelse af børn i bilen: 80%
- Beskyttelse af bløde trafikkanter: 76%
- Brug af assisterende systemer: 93%

Konklusion
Når alt kommer til alt er Volvo V90 T8 en luksuriøs og komfortabel bil, som virkelig kan konkurrere med konkurrenterne fra Tyskland.
Ideelt set kan du med en Volvo V90 plug-in hybrid klare hverdagskørslen på ren el, og dermed skære gevaldigt ned på dine udgifter til brændstof. På trods af dette, behøver du ikke at gå på kompromis med din fleksibilitet, og kan derfor sagtens tage en tur til Skagen eller Hamburg på almindeligt benzin, hvis det bliver nødvendigt.
Derudover, så er der den fordel, at du for en forholdsvis lav merpris i forhold til en Volvo V90 T6, kan få 80 ekstra hestekræfter og et mere miljøvenligt forbrug.
Som alle biler, har Volvo V90 T8 sine styrker og svagheder, men der er ingen tvivl om, at det den virkelig gør det attraktivt at køre Volvo og at køre plug-in hybrid.





